Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2010 15:50 - Поредната убита надежда
Автор: dorichela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11936 Коментари: 97 Гласове:
36

Последна промяна: 22.01.2010 03:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Интервю за работа. Надежда! Вече виждаш как се представяш, как покриваш всички изисквания, все пак за това са ти се обадили.. Отиваш сигурен в себе си, че можеш да вършиш тази работа, че и повече...

Подраняваш с 10 минути, защото е по-добре така, отколкото да закъснееш. Изчакваш още 5 и звъниш. Само, че никой не отваря. Пaк звъниш...... почукваш леко. Звъниш по телефона – нищо. Седиш и чакаш... Десет минути, после петнадесет. Не стоиш на топло в колата, за да не би случайно да изпуснеш нещо. Или някой.

Гледаш с надежда всеки преминаващ или намаляващ автомобил. Никой не спира. Закъсняват. А колко е лесно да се обадиш и да отложиш срещата. Или поне да предупредиш,че ще закъснееш. Стоя и мръзна. Не знам дали очите ми се навляжняват заради студа или поредната убита надежда.

 Качвам си в колата и си отивам. Дойдох до на майка си дивия, заради шибана обява, на която ме поканиха, на която потвърдих с обаждане...за да не дойде никой! За да се разкарам просто ей така!

Не, няма да се радвам, че щом не са дошли, сигурно са несериозна фирма и не си заслужава да се ядосвам. Не няма да се радвам,че “така е трябвало да стане”, няма да се радвам, че ще намеря нещо по-добро,  защото тук ПРОСТО Е ТАКА!!!!

Ще се зарадвам, когато се махна от тая помийна яма, от тая дупка,защото няма да живея тоя живот, нито ще се утешавам, че има и пo-зле от нас. Винаги ще има. Само,че аз няма да се сравнявам с тях, а ще гоня целите си, които засега не са нещо кой знае к"во, освен един просто шибано подреден живот! Спокоен живот!

Където Ганьо няма да е на всяка крачка, нито зад всяка обява, нито ще е шурей, нито баджанак на някой си! Където ще е 100 пъти по-добре, само защото няма да е тук! И сега е момента всички с добра работа, които по случайност или не, са се преборили или са ги наредили да скочат и да ми кажат, че нещо в мен куца!

И ще им кажа, че не е нормално млад човек, с висше образование /макар и семестриално, щото е бъхтал, за да си плаща семестрите и малко не му достига – 600 лева, за да завърши/ и 5 години стаж да не може да си намери шибана работа в шибаната държава срещу шибано заплащане! Защото дори работите с шибано заплащане ги няма!!!

И ще съм щастлива в деня, в който се махна отттук и плюя на тая дупка! Тогава ще съм щастлива. Сега ми кажете,че чужденеца винаги ще е чужденец. Така е. Не ми пука! Защото е по-добре да си чужденец там, отколкото да си чужд в собствената си държава!




Гласувай:
36



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Тъй като няма какво да коментирам ...
20.01.2010 16:04
Тъй като няма какво да коментирам минах само да ти кажа ЗДРАВЕЙ и БЯГАЙ.
Бягай и не се обръщай назад. Бъди чужденец някъде другаде не в собствена си Родина.
цитирай
2. chinaware - Разбира се, че не е нормално,
20.01.2010 16:09
Обидно и унизително е. Но все пак, може би си е проява на добър шанс, че точно тука нещата не са се получили. Или пък, е имало ужасно , ужасно оправдателна причина за отлагането. И сега някой набира телефона ти и се извинява . . .
цитирай
3. sramejlivetsa - Някъде бях чел едно изказване, к...
20.01.2010 16:09
Някъде бях чел едно изказване, което горе- долу звучеше така: "с удоволствие бих умрял за родината, но за нищо на света не бих живял в нея"!
цитирай
4. dorichela - Дарлинг,
20.01.2010 16:11
с нетърпение чакам деня!!!!!!!!!
цитирай
5. dorichela - chinaware,
20.01.2010 16:12
спирам да се успокоявам с такива неща, щото Ганьо не знае какво е извинение, предупреждение, коректност и лоялност.
цитирай
6. dorichela - Срамежливецо,
20.01.2010 16:13
няма какво да умирам за нея..... родината ми се изгуби някъде, не знам къде. Остана само една помийна държавица...
цитирай
7. анонимен - Върви, опитай. Само този, които не ...
20.01.2010 16:30
Върви, опитай. Само този, които не се е пробвал не знае колко "лесно" е там. После се логни тук и псувай на воля. Не знам какво искаш да правиш извън помийната държавица, ама да ти кажа, че ако тука си нула, там ще си с десет крачки под земята.
Стискам ти палци с копането към повърхността. Изборът е твой. Аз ти препоръчвам да опиташ. С удоволствие ще те прочета и ще те поздравя, ако усетиш, че поне виждаш зелената трева в онзи хубавия бял свят.
:)))
пп Аз съм от онези, които се изправиха след изкопаването, ама въздуха вече не ставаше за дишане. :)
цитирай
8. анонимен - аз ако бях на твое място от скапано ...
20.01.2010 16:34
аз ако бях на твое място от скапано любопитство бих попитала защо не са се вяснали на уговорената среща. Ако имаш емайл, драсни им, нищо не ти струва. Ама бъди учтива. Не им пращай линк към блога си:))))
цитирай
9. dorichela - анонимен 7,
20.01.2010 17:01
точно защото съм живяла навън, знам какво е там и псувам това тук.... Не си правя вятър на устата или просто "така съм чувала"....
цитирай
10. dorichela - анонимен 8,
20.01.2010 17:02
Бих им драснала един мейл, за да им благодаря, че ги почаках 40 минути на студа, да им благодаря, че ме изкараха на разходка в това хубаво време... Ама не заслужават.
цитирай
11. анонимен - Дори
20.01.2010 17:10
тегли им една в Работодател БГ. Там поне ще те прочетат:)
цитирай
12. dorichela - Дарлинг,
20.01.2010 17:27
ще им тегля.. :):)
цитирай
13. kapricia - :о)))
20.01.2010 17:53
Аха! Дойдохме си на думата.
Ако тепърва го откриваш, да ти кажа, че то в България нищо не е нормално. Или по-точно нормалното е ненормално и съответно обратното. Така си живеем. Не ни харесва, ама не ни се хабят нерви да се опитваме да го променим. Щото и не можем. А онези, дето все пак могат да направят нещо полезно по въпроса, определено не искат. Така си им е екстра.
Ако само за миг се постараеш да надникнеш в мозъчето на онзи "работодател", дето те е вързал, ще видиш, че според него той си е бил прав. Ти си тази, която е трябвало да разпъне палатката и да умре от глад и жажда пред вратата му, и даже да е благодарна за тази възможност. :о)))
Не се ядосвай заради такива! Нито ще им накривиш шапката, нито на теб ще ти стане по-добре.
цитирай
14. dorichela - Каприция,
20.01.2010 17:58
дразня се, разбираш ли..... Не може да те правят на луд ей такива смотаняци.... Всеки от всякъде смята,че си му длъжен с нещо, ебати.... Да го духат смотаняците!
цитирай
15. panazea - Skypo momiche ,
20.01.2010 19:27
razuchi dobre i ako ti se otkrie vazmojnost , nepremenno otidi.I dano imash kasmet! I dano srestash vse dobri hora po pytq si!
Vsichki znaem che ima nesto gnilo v DANIQ!
Koi se spasil spasil.
Znam che nikade po sveta ne posrestat s otvoreni obqtiq.
Ako namerish mqsto , otidi!
Bylgarite v chujbina uspqvat !
Samo tuk sa nedoozeneni!
Az rabotih 27 godini.
I kakvo?No sega ne e dumata za men!
Tursi priqteli , tarsi vyzmojnosti!
Dano imash uspeh!
цитирай
16. dorichela - Панацея,
20.01.2010 19:47
благодаря! това смятам да направя!
цитирай
17. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
20.01.2010 20:18
Права си Доричела. Наистина си права. Вярно, че и навън няма да работиш с образованието си, но поне ще знаеш защо.
Номер 7- и аз копам. И ще продължавам да копам, но когато се изправя, виждам, че мога и да живея...а не само да копам...Ти прибирал ли си се скоро в България? Защото аз преди седмица се завърнах от там...бях се прибрал за месец и половина след 5 годишно отсъствие...и като видях какво е там, хвана ме срам, че ям 3 пъти на ден...Защото там само копаш за да гладуваш...Колкото да вържеш двата края... И правиш- струваш, все се оказва, че копаш надолу, тук поне нагоре карам.
цитирай
18. dorichela - Войнът,
20.01.2010 20:22
мда.. Точно това ми е мисълта...
цитирай
19. rpatel - Много, много ти съчувствам. И аз се ...
20.01.2010 20:48
Много, много ти съчувствам. И аз се пържа в същия тиган. Уж обяви колкото искаш, пък нищо. М... стара, аз ли съм сбъркана или какво? Ще кажете, че съм претенциозна, че имам прекалени изисквания. Ама с висше, език и компютър да ти предлагат работа за 300 лева... малко е обидно. Защото видиш ли на, висшето ми не било икономическо. Е и какво? Заради някакъв работодател със средно образование да си плюя на дипломите ли? Защото господинът е решил, че задържително секретарката му трябва да е икономист. Защото ако не е няма да може да вари кафе и да вдига телефона. Омръзнало ми е. Направо се отказах вече, за щастие имам кой да ме издържа и сега си стоя вкъщи и съм се посветила на продължаване на обучението си. Работа по специалноста си едва ли ще си намеря скоро, но поне ще знам, че съм направила нещо за себе си. А тия "умници" с големите изисквания дори не се усещат, че сами се провалят. Защото няма кадърен човек, който да приеме да се отнасят с него така. И накрая ще се примирят и ще наемат някого със средно образование. Лошото е, че това не ни помага на теб и мен и на всички хора, които са направили нещо повече от това да завършат кварталната гимназия с 3.
Успех! И не губи надежда. Смешно звучи точно аз да ти го казвам това, но знам ли? Може и да имаш късмет.
цитирай
20. dorichela - rpatel,
20.01.2010 20:52
трудно ми е да не губя надежда.. Всеки път се самонавивам и намирам нова причина да продължа да се надявам,ама докога? И има ли смисъл.. всъщност на какво да се надявам!? Ситуацията е абсурдна!
цитирай
21. elinora - dorichela,
20.01.2010 21:00
иска ми се да ти кажа нещо позитивно, но не се сещам, защото няма такова нещо в България, за съжаление.Сблъсквала съм се с подобни проблеми и знам колко е унизително, болно и отчайващо, но поне си направих извода, че не аз не ставам, а цялата порочна система от връзкарство, некадърност, некоректност и простотия не заслужава мен!
цитирай
22. dorichela - Елинор,
20.01.2010 21:02
и въпреки всичко цялата тая простотия ме кара да се чувствам като... и аз не знам кво..... ама не е хубаво! Шибано е точната дума за тая ситуация...
цитирай
23. tili - И на Запад е подобна радост, Дори,
20.01.2010 22:25
но за повече пари и съответно по-големи разходи. Моята племенница не може да си намери подходяща работа, защото е д-р PHP, а те предпочитат да плащат три пъти по-малка заплата на вчера завършил бакалавър. Няма пълно щастие, но не пречи да опиташ. Давай, успех!!!
цитирай
24. dorichela - Тили,
20.01.2010 22:55
и там си имат проблеми, но в сравнение с тук................................................. :)
цитирай
25. tit - Нелепо е да си излишен в собствената си държава!
21.01.2010 01:29
Но нали сме в един съюз, в крайна сметка! Държавата е нещо относително!
Много ми е мъччно да ти го пиша, ама всеки решева за себе си!
Само, за Бога, играй на сигурно!
Ти си умно момиче, едва ли е нужно да ти казвам защо!:)
цитирай
26. dorichela - Тит,
21.01.2010 01:33
от всичките в съюза, сме най...........несъюзени :) Премислям всичко внимателно... но пък без малко риск поне, няма как да стане :)
цитирай
27. tutankhamon661 - dorichela
21.01.2010 02:24
страхотен постинг!
добро ще видиш от отделни хора, но не и от света като цяло. това е грозната истина.
цитирай
28. malkiatprintz - Няма страшно, Дори, до 50 години сме ...
21.01.2010 03:13
Няма страшно, Дори, до 50 години сме си решили проблемите ;)
цитирай
29. анонимен - Снежко Не знам как да го кажа точно
21.01.2010 06:53
преди време се запознах с момиче в нета. От дума на дума, дойде до среща. Нави се да дойде в нас. Приготвих се. В уреченото време се позвъни. Погледнах през шпионката и изтръпнах. Реалноста ме върна на земята - изплаши ме външния вид на девойката. Едно е да си пишеш по скайп,чат или имейл, там всичко се свежда до думите и е прекрасно, друго е като видиш на живо. Ако знаех че е едра, с оранжева коса и рокерски такъми по тялото и ушите, със сигурност нямаше да я поканя на среща.
Но ме спаси ШПИОНКАТА! Гадно се получи, но не отворих!
Та да те попитам - вие хубаво сте си писали и са те поканили, но ШПИОНКА ИМШЕ ЛИ НА ВРАТАТА?
цитирай
30. tutankhamon661 - 29. анонимен
21.01.2010 09:23
и аз да те питам: ти сигурно си брад пит и заслужаваш нещо от анджелина джоли нагоре, нали? първо се погледни в огледалото, а след това си преразгледай претенциите! защото ако въпросната жена те беше видяла, може би също нямаше да иска да й отвориш. САМОНАДЦЕНЯВАНЕТО е един от най-лошите пороци!
цитирай
31. set - Дори,
21.01.2010 09:28
не, че нямам думи, напротив, имам и то какви!!!!! Но ще ги спестя. Просто искам да знаеш, че съм съпричасна.
:-*
цитирай
32. soleilelle - Дори, колкото и трудно да е навън, ...
21.01.2010 10:36
Дори,колкото и трудно да е навън,ако ,,знаеш,можеш и го правиш,, хората ще ти дадат шанс,възможност да се развиваш и ще те уважават ,това е от личен опит.
много ми е трудно да го напиша,но оправяй си документите и ако имаш възможност да продължиш там образованието си ще бъде още по-добре.в момента една приятелка точно това прави,тя е в същото положение като теб-млад,интелигентен човек едва си намери работа(не такава каквато иска)взима си парите всеки път с разправии,и просто й омръзна,заминава с идеята да не се връща,въобще...друга приятелка е от 15год в Германия,с цялото си семейство,изкара там 2 висше,добре е.друга е в Испания...и още...още много кадърни млади хора се реализират там където им дават шанс...от цялото си сърце ти желая успех където и каквото да решиш да правиш.
цитирай
33. anahata - ;
21.01.2010 10:40
знам как се чувставаш :((
цитирай
34. анонимен - Чак пък толкова драма ?....:)
21.01.2010 10:48
Плюете и драматизирате по принцип!!!!!!
Но ситуацията си има конкретни измерения:
1. Проучи ли фирмата преди да отидеш на интервю? И какво разбра за нея?
2. Толкова ли е блестяща автобиографията ти,че се чувстваш обидена от бедната ни държава и горките ни сънародници?
Ще бъдете ли доволни,ако всички се изнесем извън пределите на България и тя остане празна?
Толкова ми е омръзнало всеки да плюе и да се самосъжалява... и да търси изход в чужбина.Тук търсите работа на бюрце, а там сте готови да им гледате децата и да им миете чиниите...
Един пример:
Семейство в провинцията в неголямо село.Мъжът отива да бере маслини в Гърция и изпраща пари на семейството оттам. Те от своя страна не си мърдат пръста да работят. А има толкова програми в земеделието,които поощряват производството. Но не им се работи тук на българите,защото било гадно и държавата ги съботирала,краде ги....драмааааа...:)
На тези с образование - повечето учат нещо ,което въобще не ги вълнува или избират специалност,която няма пазар.Или, ако имат къде да се реализират не им харесват условията.За какво го учихте тогава? Никой не планира живота си - всичко е хаотично и се действа според чувства, а не според разум!!!!
И после леле какво стана....хайде стига вече!
Ако имаш желание да се развиваш и да работиш ще успееш.Имам достатъчно примери около себе си за хора ,които от нищо направиха нормално битието си,но работят много и след всяка спънка се изправят с решение на проблема и устремени напред. Че си останаха и човеци!
Поздрави на " милите" съблогъри, които дават " безценни" съвети да се напусне тази страна....
цитирай
35. lado - Съчувствам, нищо, че не се позна...
21.01.2010 10:57
Съчувствам, нищо ,че не се познаваме.
Само да не те излъжат за работа в чужбина нашенските тарикати и мошеници.
Бягай и не се обръщай назад - природа има навсякъде, а тука народа не е лош, ама хората ...нефелат.
цитирай
36. анонимен - Ицо с брадата
21.01.2010 11:16
У нас свестните смятат за луди.
Ами това е.
цитирай
37. bapha - такаааа
21.01.2010 11:20
в центъра на всичко е егоизЪма. Не мога да тръгна да се кахъря за другите, ако на мен не ми е добре (сигурно има хора, които могат, аз- тцъ). Основна цел ми е аз и хората около мен да живеят добре. Да могат да се усмихват, да могат да гледат извън "ще ми стигнат ли за тока?"
Работих достатъчно в България, за да стигна донякъде и да дойдат "сладурите" и да ми кажат "от другата година си управител, ако не правиш проблеми можеш и процент да вземаш. Ако не щеш, беги" ... В моята фирма.
Докато няма държава, която да гарантира труда ми, докато няма бизнес, който да върви и без "бухалката или плащаш?", докато училището подготвя детето ми за "реалния живот", докато даже полицията не си върши работата, за която и аз плащам, докато... (разбра ме), това не е място, където искам да изживея бъдещето си.
Аз избрах "навън" и не съжалявам. Работя и знам защо. Свършвам работа и имам врме за семейството ми. Мога да дам на детето си нужното по моята скала и имам избор. Имам избор.
Пипи, егоизЪма е, аз искам да имам избор. Мой си.
Родителите и брат ми живеят в България. И могат да си позволят хубав живот. Доколкото е хубаво да плащаш и плащаш за основни неща, за които трябва да се грижи "държавата". Доколкото е хубаво да се молиш за правата си...
и Пипи: Всеки съвет, който ти помага да се чустваш по-добре, който те бута в "твоята" посока, който ти услеснява пътя към "на мен ми е добре без да тровя околните" е безценен. Не мери само със своя метър
цитирай
38. andi2 - страхотен постинг! добро ще в...
21.01.2010 11:28
tutankhamon661 написа:
страхотен постинг!
добро ще видиш от отделни хора, но не и от света като цяло. това е грозната истина.

Тутанкамона е прав
това е реалността
:)
цитирай
39. andi2 - преди време се запознах с момиче в ...
21.01.2010 11:33
анонимен написа:
преди време се запознах с момиче в нета. От дума на дума, дойде до среща. Нави се да дойде в нас. Приготвих се. В уреченото време се позвъни. Погледнах през шпионката и изтръпнах. Реалноста ме върна на земята - изплаши ме външния вид на девойката. Едно е да си пишеш по скайп,чат или имейл, там всичко се свежда до думите и е прекрасно, друго е като видиш на живо. Ако знаех че е едра, с оранжева коса и рокерски такъми по тялото и ушите, със сигурност нямаше да я поканя на среща.
Но ме спаси ШПИОНКАТА! Гадно се получи, но не отворих!
Та да те попитам - вие хубаво сте си писали и са те поканили, но ШПИОНКА ИМШЕ ЛИ НА ВРАТАТА?

И КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ ????
ЧЕ НЕЩО ПРИ ТЕБ НЕ Е НАРЕД
Защо ли ???
няма да е трудно да се сетиш .
Ако не можеш
имаш 3 жокера , все някой ще ти помогне.....
:)
цитирай
40. andi2 - pipidalgotochorapche,
21.01.2010 11:37
"Ако имаш желание да се развиваш и да работиш ще успееш"
Грешка ,тук е БГ
Тези неща тук не важат
:)
цитирай
41. анонимен - Убедиха ли те?! Супер! Изгонихме ...
21.01.2010 11:49
Убедиха ли те?! Супер! Изгонихме още един много кадърен и квалифициран, за да иде да копа! Много се радвам за всеки заминал! Честитооооооу!
:)))
цитирай
42. анонимен - Пак ще ти напиша: на пук щях да им п...
21.01.2010 11:52
Пак ще ти напиша: на пук щях да им пратя един емайл. Ама готин, учтив, любезен, направо да се стопят от кеф като го прочетат. Като изпратиш такива 100 имайла и когато, АКО ДОЧАКАШ, защото не го виждам при теб, онзи единствен абсолютно необясним емайл с най-великата работата на света, тогава ще знаеш точно откъде ти е дошло Случайното щастие. Обаче масовката се отказва и псува при всеки неуспех. Приятен път! Стягай куфарите! :)))
цитирай
43. анонимен - Снежко andi2 Точно така! Щом при мен за единия секс работите не станаха, щото не я харесах, какво остава за един работодател, който не само ще те "чука&quo
21.01.2010 12:08
andi2 написа:
анонимен написа:
преди време се запознах с момиче в нета. От дума на дума, дойде до среща. Нави се да дойде в нас. Приготвих се. В уреченото време се позвъни. Погледнах през шпионката и изтръпнах. Реалноста ме върна на земята - изплаши ме външния вид на девойката. Едно е да си пишеш по скайп,чат или имейл, там всичко се свежда до думите и е прекрасно, друго е като видиш на живо. Ако знаех че е едра, с оранжева коса и рокерски такъми по тялото и ушите, със сигурност нямаше да я поканя на среща.
Но ме спаси ШПИОНКАТА! Гадно се получи, но не отворих!
Та да те попитам - вие хубаво сте си писали и са те поканили, но ШПИОНКА ИМШЕ ЛИ НА ВРАТАТА?

И КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ ????
ЧЕ НЕЩО ПРИ ТЕБ НЕ Е НАРЕД
Защо ли ???
няма да е трудно да се сетиш .
Ако не можеш
имаш 3 жокера , все някой ще ти помогне.....
:)

цитирай
44. анонимен - Не е такааааа...:)
21.01.2010 12:12
Моят метър е запознат с живота в чужбина и живота тук. И съм убедена, че манталитетът ни ни пречи да си оправим битието. Никога няма да се съглася, че можеш да успееш навън, а тук - не. Можем да спорим безкрайно, но случаят на Доричела е съвсем конкретен, въпреки,че тя не описва никакви факти. Разбрах само как се е почувствала и нищо повече.Как да застана на нейна страна? В този случай,без подробности, никой не може да даде преценка или съвет. Само си бъбрим...:)
цитирай
45. анонимен - За човекът с шпионката...хехехехе
21.01.2010 12:15
Нямаше да изпаднеш в тази ситуация,ако й беше поискал снимка навреме. И аз обичам изненадите,но да се изненадаш сам себе си по този начин....хехехехехехе
цитирай
46. dorichela - Тутанкамонче,
21.01.2010 12:23
благодаря ти... аз това за отделните хора го знам... Няма как да е иначе :):)
цитирай
47. dorichela - Фил,
21.01.2010 12:24
надявам се да ги реша по-скоро!! :):):):)
цитирай
48. dorichela - анонимния 29,
21.01.2010 12:25
хаха, нямаше, беше метална вратата, но обикновено СВ-тата биват придружавани от снимка. А и отивам на интервю за работа, не на среща от нет-а, нали се сещаш? :)
цитирай
49. dorichela - Сет,
21.01.2010 12:26
благодаря ти :) Душичка си ми ти! :)
цитирай
50. dorichela - Солейче,
21.01.2010 12:27
това ме дразни...защото там, в чужденеция, мен - чужденката ме повишиха на втория месец... Защо? Защото си вършех работата както трябва и с желание!! Щом там ме ценят, а тук не - изхода е един....
цитирай
51. dorichela - Анахата,
21.01.2010 12:28
сигурно сме много... Което е тъжното.... Надявам се при теб нещата да се оправят!! :)
цитирай
52. streetsmart - И на мен ми се е случвало
21.01.2010 12:31
При това с представител на чуждестранна банка, която си отваряше клон у нас. И дойдох за интервюто от чужбина, щото ми се връщаше вече! Познай - представителят не дойде. А като му звъннах на мобилния, цял ден не вдигаше, а вечерта ме информира, че интервюто се провело предния ден. Само дето на мен не ми били казали. Без коментар. След 1-2 месеца получих мейл от същия, дали се интересувам от позиция при тях. Отговорих му - "Господине, слава Богу не съм безработна, за да се занимавам с вас". Но можех да си го позволя.
Колкото до решението ти да заминеш - направи го, ако не сега, то по-нататък, като завършиш. Но си опечи работата. Ще ти се отрази добре във всяко отношение, включително и в отношението към родината. Защото от опит казвам, че България ни е най-мила, когато сме навън.
Моята позиция е, че човек не може да си позволи да е песимист по отношение на работата - ако не работя, кой ще ми плаща сметките? Така че търся и в крайна сметка намирам. И ти ще намериш. А тук или навън - какво значение има, стига да те удовлетворява.
цитирай
53. dorichela - Пипи,
21.01.2010 12:33
ами за човек на моята възраст, считам, че автобиографията ми е прилична! И да обидена съм от отношението към мен!
в интерес на истината не бях проучила фирмата, защото не и знаех името. А по телефона само уговорихме мястото и часа на интервюто.
Но да, бих се чувствала щастлива,ако всички хора, които искат, напуснат България и се реализират другаде. И не ми пречи да гледам нечии деца. Да видим какво ще стане като се опразни България... Много ще ми е интересно...
А колкото до работата зад бюрце, не съм работила все такова, че само това да търся, напротив.
цитирай
54. dorichela - Ладо,
21.01.2010 12:34
благодаря. За работата там не заминавам с фирма, посредници и т.н. а отивам при приятел.
цитирай
55. dorichela - Ицо с брадата :)
21.01.2010 12:35
има нещо такова.... :)
цитирай
56. dorichela - Бафа,
21.01.2010 12:37
точно това искам и аз... Да работя и да знам защо, да имам правото на избор,а не да се чудя - тока или телефона.. Не,че има много за чудене,де - тока много ясно:) Ама един ден и аз ще имам деца, искам да им осигуря нормално детство, не да ги лигавя, защото в днешно време нормалните неща май май се считат за лиготии... искам да мога да си позволя семейството ми да почива,да пътува.... Много неща искам ,които не мога да открия тук...
цитирай
57. dorichela - Анонимен 41,
21.01.2010 12:39
дори и да копам, не виждам срамно нещо в това. Срамно е да не работя и да чакам някой да ме издържа. Срамно е да крадеш и да лъжеш. А работата си е работа!
цитирай
58. dorichela - анонимен 42,
21.01.2010 12:41
след изблика ми, който всъщност е този пост, /все пак негативните емоции не трябва да стоят у хората :)/ им написах благодарствен мейл за предоставената възможност, за поканата и за това, че никой не е могъл да ме интервюира. Предположих,че просто са им били паднали батериите на телефоните и за това не са могли да се обадят и да отложат срещата и аз приемам извиненията им за това :)
цитирай
59. dorichela - Андрей,
21.01.2010 12:43
благодаря ти за съветите и милите пожелания. езика го знам, не съм си и мислила да заминавам без да го знам,защото е много, много трудно. Имам и някакъв стаж зад граница, който ще ми помогне, препоръки и т.н. Образованието на този етап не знам дали ще мога да го завърша, но все пак ще го направя при всички положения. :)
цитирай
60. dorichela - стрийтсмарт,
21.01.2010 12:45
мда, много е мила отдалече и големи родолюбци сме.. ама само 10 дни ни трябват тук, за един документ да искаме да извадим /10 дни ще обикаляме по институции, примерно :)/ и ще я разлюбим :)
цитирай
61. dorichela - Пипи,
21.01.2010 12:48
аз не искам да заемеш моята страна или нещо такова. Аз изразих недоволството си от това неуважение, което е проявено към мен - хем са ме поканили на интервю, хем никой не е дошъл да го проведе. Какви факти искаш?
Това си е личното ми мнение, кофтито преживяване и моя си изблик на гняв.... И аз имам наблюдения от живота навън и живота тук.. Просто на мен ми харесва повече навън! Защото там, аз, сама мога да се издържам спокойно, да обикалям, да купувам каквото искам без да се притеснявам за сметки в края на месеца и дали ще ми стигнат парите. А тук, дори да работя, не мога да си позволя да живея сама и да бъда самостоятелна...
Но всеки сам си избира. Аз просто не виждам своето бъдеще тук.
цитирай
62. stone - ако мислиш, че само в БГ е така, прочети тази статия от Бизнес Уийк
21.01.2010 13:49
знаеш английски, предполагам.

By Peter Coy

Bright, eager—and unwanted. While unemployment is ravaging just about every part of the global workforce, the most enduring harm is being done to young people who can’t grab onto the first rung of the career ladder.

Affected are a range of young people, from high school dropouts, to college grads, to newly minted lawyers and MBAs across the developed world from Britain to Japan. One indication: In the U.S., the unemployment rate for 16- to 24-year-olds has climbed to more than 18%, from 13% a year ago.

For people just starting their careers, the damage may be deep and long-lasting, potentially creating a kind of “lost generation.” Studies suggest that an extended period of youthful joblessness can significantly depress lifetime income as people get stuck in jobs that are beneath their capabilities, or come to be seen by employers as damaged goods.

Equally important, employers are likely to suffer from the scarring of a generation. The freshness and vitality young people bring to the workplace is missing. Tomorrow’s would-be star employees are on the sidelines, deprived of experience and losing motivation. In Japan, which has been down this road since the early 1990s, workers who started their careers a decade or more ago and are now in their 30s account for 6 in 10 reported cases of depression, stress, and work-related mental disabilities, according to the Japan Productivity Center for Socio-Economic Development.

Only 46% of people aged 16-24 had jobs in September, the lowest since the government began counting in 1948. The crisis is even hitting recent college graduates.

Spain’s unemployment rate for 16- to 24-year-olds is a sky-high 39%. The rate is 24% in France and 19% in Britain.


Та така - при тях от техните млади хора 20-30% нямат работа - ама точно за теб може да се намери. Късмет!
цитирай
63. bizcocho - Чужденец ли си навън? Ами нека си! ...
21.01.2010 14:21
Чужденец ли си навън? Ами нека си! Лошо няма! Но им ползваш законите, които ги има!

stone - причините за тез проценти са съвсем различни, но това е дълга тема и може да я разбере само човек живеещ навън.
цитирай
64. mikino - трудно е...
21.01.2010 14:41
Все едно чета собствените си мисли преди два месеца...Аз също минах през това - близо 6 месеца! Без работа, без пари и никаква надежда от никъде! Бях се очаяла напълно от всичко и от всички. Много е трудно, квалифициран човек да намери работа сега в тази криза, а и не е сигурно на какво ще попаднеш. Напълно те разбирам, но не трябва да се отказваш. Вярно, че има моменти, в които ти идва да си пръснеш мозъка, но установих, че трябва търпение. Не е сигурно да ли и навън ще успееш, точно сега. Опитай да запазиш самообладание. Знам, че е непосилно и нервите ти са като тънки струни, готови да се скъсат при всяко едно докосване, но за съжаление това е живота - поставя ни изпитания, които трабва да преминем. Винаги обаче, има хармония - след гадните периоди, идват и хубави.
Пожелавам ти успех и късмет! Стискам палци в най-скоро време да се похвалиш!
цитирай
65. анонимен - Мой съвет е да не бягаш!
21.01.2010 14:41
Когато си намериш каквато и да е работа, започни да учиш задочно икономика и то специалност счетоводство, щом си млада, ще издържиш.
След като завършиш поработи по специалността и след това бягай.. ако не си доволна от заплатата, но сега е рано. Какво ще правиш в чужбина? Ще гледаш стари и болни хора в Дания ли? Дават 1200 евро, и набират в момента кадри.:(
цитирай
66. анонимен - БЯГАЙ!!! Тука данъци, акцизи, ...
21.01.2010 15:32
БЯГАЙ!!!
Тука данъци, акцизи, такси, глоби нагоре по пет пъти в годината. И шуробаджанащина. Там поне има ред и държава. А тук на всеки 4 години нови крадци, които КРАДАТ от живота ти. Колко по 4 ги имаш?
цитирай
67. xfire - Dorich, нещата са такива, каквито ...
21.01.2010 15:46
Dorich, нещата са такива, каквито са. Прави каквото е добро за теб и действай според ситуацията. Хич не се хаби за някой дребен малоумник, който не дошъл на интервю, че и не се сетил къде му е телефона да отмени срещата. Поздрави и успех!
цитирай
68. dorichela - Stone,
21.01.2010 18:34
разбирам, че навсякъде ситуацията беше трудна. Но кой ще си стъпо по-бързо на краката? Другите държави или ние? В смисъл хората там имат стратегии за борба с кризата, а тук не виждам нищо на лице. И безработицата изобщо не е тази, която я представят.. Много не им вярвам на нашите социологически проучвания.. :)
цитирай
69. dorichela - bizcocho,
21.01.2010 18:35
не само законите.... Системата е смазана и работи. Както за гражданите, така и за чужденците. С тая разлика,че там ценят труда.
цитирай
70. dorichela - mikino,
21.01.2010 18:37
знаеш как е... Писва ти, всичко те мачка, разочароваш се много пъти, губиш надежда, неизменно е. И е адски трудно да повярваш, че нещо може да се случи, че точно ти ще си късметлията и т.н.... Опитвам се, опитвам се да вярвам,че може би по някакъв начин ще се оправя.... Но в БГ май са доволни работниците само на фирмите с голямо чуждестранно участие, защото те са тези, които са коректни към служителите си, които имат адекватни обучения, маркетингови стратегии и цели. :)
цитирай
71. dorichela - Анонимен
21.01.2010 18:40
като не ми върви математиката, в смисъл, не ми е страст счетоводството.. Какво да правя? На мен ми дай езици, социологически науки, изкуство, дори мениджмънт. Но не и счетоводство.
И с какви средства да го запиша и изуча? На мен не ми достигат пари да си платя държавните изпити и да си взема дипломата, камо ли да се издържам за ново висше. Тук малко се получава сития на гладния не вярва.. :)
цитирай
72. dorichela - анонимен 67,
21.01.2010 18:41
Виж, не ми пречи да си плащам данъците и акцизите.. Нали все пак трябва да има ред? Но нека имам сигурна работа, с която като си ги платя, да ми остане и за другите сметки :) Че ме крадат е ясно, и навън сигурно крадат, но явно не чак толкова... :)
цитирай
73. dorichela - xfire,
21.01.2010 18:43
сега не ми пука, ама вчера много се ядосах, наистина.... В смисъл стана ми мноооооооооого тъпо. Естествено, всичко минава и после приемаме нещата по-спокойно,ама на самия момент, както виждаш от поста, направо изригнах :)
цитирай
74. tit - Нали?!!!
22.01.2010 01:07
dorichela написа:
разбирам, че навсякъде ситуацията беше трудна. Но кой ще си стъпо по-бързо на краката? Другите държави или ние? В смисъл хората там имат стратегии за борба с кризата, а тук не виждам нищо на лице. И безработицата изобщо не е тази, която я представят.. Много не им вярвам на нашите социологически проучвания.. :)

Въобще не им вярвай!!!
цитирай
75. dorichela - tit,
22.01.2010 01:40
те са за замазване на очите.. :):) Много ми е интересно как питат 100 човека нещо и го приемат за представителна извадка.. :):):) Айде аз да звънна на 1000 Софиянци примерно и на 1000 от Табадъдково да видим ко стаа и колко % ще е безработицата в единия и другия случай :)
цитирай
76. swanlake - Dori...
22.01.2010 03:13
Dokoga samo razocharovania be milichka...:(
цитирай
77. dorichela - Swanlake,
22.01.2010 03:15
не знам.... надявам се да не продължи още дълго.... Щото няма да е честно, след толкова гадости е време за нещо положително!! :)
цитирай
78. demokratizator - Жалко
22.01.2010 13:35
Много е жалко, че така ти се е случило. Наистина, може би трябва да им пишеш, без да си твърде гневна, за да разбереш причината. Все пак, колкото и нещо да ни ядосва, не е добре да обобщаваме, че всички са лоши. Възможно е положението точно при следващата обява да е коренно различно. Да се учи и работи в България днес си е някаква форма на героизъм. Много малко неща са добре направени, има доста неуредици. Но пък ако хората упорстват, постепенно и полека ще подобрят системата за самите себе си и за тези, които ще живеят тук в бъдеще.
цитирай
79. headache - E** ги в г*за
22.01.2010 15:01
и се спасявай както можеш,малката!
на вълка защо му е дебел врата,а?
цитирай
80. dorichela - demokratizator,
22.01.2010 16:03
пиша гневна, за да си изкарам яда. И дори пак да ми се случи, пак ще бъда толкова гневна. Аз не обобщавам,че всички са лоши, просто с годините се натрупват само негативи за повечето неща тук. Упорита съм повече, отколкото може да си пердставиш..... :)
цитирай
81. dorichela - Главоболче,
22.01.2010 16:04
и моя врат хич не е тънък :) Щото съм един Дон Кихот и се боря с вятърните мелници в БеГе...
цитирай
82. bachym - Чувал съм да казват че ако успееш в Ню Йорк
27.01.2010 10:09
можеш да успееш навсякъде.
Аз пък си мисля,че ако можеш да успееш в България ще успееш навсякъде.Ами мнооооого е трудно разбирам те.Ти да знаеш аз на колко интервюта ходих и колко неща видях.И в чужбина ходих арбайтер.Там където бях много ми хареса.Писах и тук за "моята" испанска приказка.
Само едно ще ти кажа ако тръгнеш с твоите "шибани" нагласи не знам, дано си "подредиш" живота.Но пробвай преди това тук да сложиш едно "шибано" начало.Гадна каква ли не ама си е "моята" България.
цитирай
83. dorichela - bachym,
27.01.2010 15:14
по принцип не се изразявам така шибано, но тогава просто бях бясна.. :):):) Но все пак... ще видим какво ще се получи накрая! :)
цитирай
84. bachym - ok
27.01.2010 15:51
:)
цитирай
85. dorichela - bachym,
27.01.2010 15:53
живот и здраве :)
цитирай
86. анонимен - На младостта не й достига търпение
31.01.2010 14:47
Dorichela, животът е път покрай много врати. Най-често заключени, много рядко отключени или отключени за кратко време. Трябва непрекъснато да натискаш бравата. За да намериш твоята врата. От 100 врати има една или две отключени. Какъв е шансът да си пред нея от първия път!? Животът има закони. Който не умее да е доволен от малко, няма да е доволен и от много. Там, в чуждата страна ще разбереш за какво става дума. И когато се върнеш пак тук, ще ти е мило дори, че шофьорът на тролея цветущо псува. Вярвай ми!
цитирай
87. dorichela - Aнонимен,
31.01.2010 14:51
яд ме е,че и аз псувам. Сега като чета тоя пост, щото го написах като бях много бясна, ме е яд,че съм псувала. Ама нещо не е довело до тази псувня.
Защото когато работих в чужбина, не псувах. Не се ядосвах. Не мога да се сетя да съм се скарала с някой. И не ми беше приятно как още на летището в България, въпреки че ми беше мъчно тогава, ме посрещнаха веднага недружелюбните и навъсени физиономии. И на моето "Добър ден", ми се отвръщаше с поглед-убиец, сякаш съм го напсувала на майка.
ИНаче за вратите, пробвам аз... Минах ги, ся повтарям, пък която се отвори :)
Колкото до търпението... търпех достатъчно! Аз живея днес, аз живея сега.
цитирай
88. анонимен - Тъй като почти всички обяви не ка...
01.02.2010 18:09
Тъй като почти всички обяви не казват и дума за заплащане,съм си правил експеримент и съм се обаждал като пъряият ми и единствен въпрос е бил"Каква е заплатата?",при което съм получавал много интересни отговори,от рода на "това ли е най-важното" ,..ами,защо аджаба кандидатствам за работа,за чест и слава ли,като един съвременен Дон Кихот да се боря с вятърните мелници.Ами този служител и ли "пеф" за чий .. стои там ако не за пари.
Горе главата,ако ти се цениш и ако ти се уважаваш,ще те уважават и другите и рано или късно ще намериш правилният път.
Стискам ти палци.
цитирай
89. анонимен - Подрепям заминаването.
01.02.2010 19:09
Гоня 40, семеен, с две деца и куче, собствен бизнес. Финансово съм независим от около пет години. Според стандартите на околните минашам едва ли не за успял. Моше и да съм.
Но не съм сляп и виждам, че в държавата нищо не се променя. И причината е в "анадолския" манталитет, с който нацията ни се "сдоби".
И точно поради тази причина не спирам да поштарям на децата си, да отиват в странско. Надчвам се, за да учат. Но и да не е за това, тук нямат бъдеще.
Навремето и аз се излъгах да остана, защото "нашето поколение е призвано да иправи България на крака".
Дрън-дрън! Истината е "на вън".
Защото там Законът е за всички. И то не само на хартия.
цитирай
90. dorichela - Анонимен 89,
01.02.2010 19:35
в никоя обява не става думи за заплащане, освен в много редки случаи пише между 350-600. И аз питам от какво зависи дали ще взимам 350 или 500 и се почва.. Отначало ще взимате 350,а пък след пробния период,ако докажете,че се справяте, ще взимате 500. Та така се почва... Или пък ти дават заплата и 350 и ако изпълниш така модерната дума "таргет", тогава 600. Само че таргетите ги постигат само по коледа, доколкото чувам :)
И определено вярвам в себе си, този пост го написах под голям наплив на гняв :) Виж точно след 2 поста каква съм, като ми мине яда :):)
цитирай
91. dorichela - Анонимен,
01.02.2010 19:39
да ти кажа, все едно ми четеш мислите! Още щом завърших училище и мирогледа ми се разшири малко повече, т.е. срещнах се с много нови хора, къде покрай ученето, къде покрай работата и осъзнах нещо. Тук никой не си дава зор, всеки минава между капките, не научавах нищо от това, което исках да науча и ми стана адски тъпо. Имам приятели, които имат възможността да учат в чужбина и.. просто няма място за сравнение. И точно липсата на балканския манталитет там, е това, което ме привлича.
Радвам се,че въпреки всичко тук си постигнал нещо и искрено се надявам децата ти да постигнат още повече :)
цитирай
92. анонимен - Е. . . ядосвай си се на воля, понякога ...
01.02.2010 20:07
Е...ядосвай си се на воля,понякога помага много.Ами виж,да чета ти мислите,може би защото имаме почти еднакви възгледи.Получава се така,че ти казват ето ти 200лв да не умреш от глад и ако успееш да направиш още към 3-4000 за фирмата,може би! .. ще ти се вдигне заплатата... не знам дали си гледала филма "Маргарит и Маргарита" ... стар,но много показателен за нашата действителност..
както вече казах,стискам ти палци...
цитирай
93. анонимен - Аз съм пак същият анонимен. Отдадох ...
01.02.2010 20:13
Аз съм пак същият анонимен.Отдадох се на разсъждения :).
Просто манталитета ние такъв ,dorichela,"къв е тоя та да е повече от мен" и всеки се старае да прее*е другия и да спечели от това и после да си каже е*ати и глупака кви пари направих на негов гръб.
Другия вариант е "къв е тоя щрака там на некав компютър и иска пари",за сега поне никой не плаща за интелект в нашата мила родина.Както казват Metallica - "Sad but true" ...
цитирай
94. анонимен - от #90
01.02.2010 20:33
Благодаря за пожеланията!
Сполука и на теб!
цитирай
95. morrt - мда, имал съм регистрация, извинявай.
01.02.2010 22:10
#90 и #95 съм аз. Sorry. :)
Правописните ми грешки в по-голямата си част се дължат на новия ми Линукс. По-скоро на запознанството ни. :)
цитирай
96. dorichela - Анонимен 93,94 /ако не се бъркам сте едно и също лице:)/
01.02.2010 23:38
Мисля,че се сещам за филма, гледала съм го преди години. :)
Колкото до прее*ането, не ми харесва тая игра, колкото и да е актуална. Може би там ми е проблема:)
цитирай
97. dorichela - Морт,
01.02.2010 23:40
няма значение дали регистриран, или анонимен, благодаря за споделеното мнение :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dorichela
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3889924
Постинги: 496
Коментари: 14852
Гласове: 43609
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031