Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2011 23:11 - Превъзпитание по европейски
Автор: dorichela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15564 Коментари: 110 Гласове:
151

Последна промяна: 08.02.2011 22:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Така, така.. Ще ставаме "като европейците". Пушенето е вредно, а БеГе е фраш с хора, които имат тоя кофти навик. Аз включително. Закона обаче рече и отсече - ще се делите на пушачи и нешушачи.
Заведенията започнаха да отделят едни стъклени коруби с размера на кубчето на рубик и да ги наричат места за пушачи. Да, ама голяма компания като нашата й е безумно трудно да намери заведение, което да ни побере всички в определеното за място пушене.
Първо ме дискриминират, че пуша, второ ме дискриминират, че съм в голяма компания. Каква несправедливост! :) Добре, да махнем с ръка и да видим положителните страни на нещата...
Да, няма да си мия косата всяка вечер, нищо, че съм пушач, обичам да ми мирише на чисто. Но за сметка на това ми се налага да изляза на студа и да пуша отвън. И после напарфюмирана с аромат на тютюн да се върна в залата за непушачи и тия нетолерантни хорица да ме гледат лошо :)
Това, че в заведението не се пуши няма да ме накара да  пуша по-малко, а ще ме накара да прекарвам по-малко време в заведенията и повече пред врата му, докато не ми писне... И не се върнем към добрия стар битов сбирщайн:) Мда... да подпомогнем бизнеса в България, като им секнем клиентелата.. Просто чакам да видя колко заведения ще оцелеят!
Дори тези под 50 квадрата няма да им се размине. Доскоро те имаха правото да избират дали да бъдат за пушачи или за нешушачи /ха-познайте какво си избраха?!/, но сега ще бъде гласувано да се забрани правото на избор и да станат изцяло за непушачи. А от лятото - да се забрани пушенето изцяло и навсякъде. "Като на запад".
За протокола - разбирам в заведенията в тъй наречените МОЛ-ове /каква хубава българска дума!/, тъй като не са отделени, да не се пуши. Да не се пуши и в сладкарниците и местата, достъпни за деца.
Но точно поради тази причина, в заведения за пушачи не се допускат деца. Правилно. Наш си е избора да си дишаме дима, децата не са длъжни. Поне докато не станат на 12 и не захапят цигарата сами... :) Така де...
Но интересен факт е, че след 22 часа в почти всяко заведение ти сервират пепелник и ти казват, че зоната за непушачи магически се превръща в такава за пушачи! Какъв е смисълът от цялата история тогава?!
Нека се инвестира в една по-добра и силна аспирация, ако има заведения, които желаят да бъдат за нешушачи - нека бъдат такива... Но не.. важното е да ставаме европейци и западняци по българския му начин. До 22 часа :)
Ако ли не, както е казал Марк Твен: "Няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите. Аз самият съм го правил стотици пъти!". И аз така :)



Гласувай:
151



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - Ха, ха, ха!:))
23.01.2011 23:28
Аз пък тези дни обядвам в ресторант с отделна зала за непушачи!
Познай дали има някой вътре!
Обаче прецакват масово малките симпатични капанчета! Факт!
Чудовищно лицемерие!
Май ще станат като на запад - места за частни партита, където партиращите си избират какво да правят!:)
Непушачите да... ... ...!
цитирай
2. dorichela - Тит,
23.01.2011 23:31
непушачите така или иначе в повечето случаи са в компания на пушачи..:) Вярно, кофти е, ама кво да прайш?! Онзи ден една приятелка били на кръчма и щото с гаджето й не пушат, седнали в залата за непушачи.. Само те :) Нямало отопление, музиката не достигала от тях, защото са отделени, сервитьорите били като белите лястовици.... :) Абе кво да ти кажа.. и те страдат:)
цитирай
3. razkazvachka - по нашенски - както и всичко останало...
23.01.2011 23:34
от години не ходя на заведения през зимата - тъмно, мръсно, смрадливо и пушливо
Явно трябват два салона или климатик от доста по-съвършен вид - е, през лятото единият салон е навън...
Ами да - струва ми се, че един човек би могъл да издържи два часа, без да духа дим в лицето на другите
Но пък - кой ходи по заведения във време на криза...
и така е направен животът у нас, че човек, ако е непушач - не може да има приятели, не може да ходи на заведения, не може да диша даже и на работното си място - и кой сега е дискриминиран?
Мъчително е да имаш приятели...
Гледам, обаче, че напоследък някои мои приятелки не пушат когато им ходя на гости, а чак накрая излизат да ме изпратят и пушат навън в движение - което е трогателно. Но пък така не ходим на заведения - явно и на пушачите въздухът там не им понася.
цитирай
4. анонимен - ...
23.01.2011 23:35
От 19 юли 2009 година в държавата, която НЕ е членка на европейския съюз има наложена повсеместна забрана за тютюнопушене. Евала комшу, евала на Турция!

http://www.btv.bg/news/svetut/balkanite/story/213275117-V_Turtsiya_spazvat_striktno_zabranata_za_tyutyunopushene_na_obshtestveni_mesta.html
цитирай
5. dorichela - Разказвачка,
23.01.2011 23:37
не може да седнеш да си пиеш питието и да не панеш една цигара :) Крива работа, ама много крива! И хич не ми пречи, когато вентилацията си работи и дърпа дима нагоре.... Повече ми пречи да пуша на студено, докато стане 22 часа :)
Въпроса е, че сме европейци до 22 часа... А аз за цигарите мога да мрънкам винаги :) Пушачите сме така..
цитирай
6. diso - Тая половинчата система няма да изкара дълго
23.01.2011 23:37
Големите заведения вече го осъзнават. Защо да губят пощовината площ и да инвестират в аспирация. По-лесно ще им е навсякъде да не се пуши.
Засега, прецакани сме непушачите - или влизаш с познатите в отделение за пушачи, или седиш в "изолатора".
цитирай
7. tit - Даа, сега посред зима е така!
23.01.2011 23:39
Аз съм раздвоена, ако трябва да съм честна! Ресторантите - ясно! Когато човек се храни, димът е неприятен! Ама кафетериите?
Няма сми да го водим този разговор, де!
Ще му намерим колая - било частни партита, било - у дома, до камината!:))
Но кого заблуждаваме, всъщност!
Група "праведни непушачи", които със счупени вежди те гледат лошо, когато пушиш на тротоара?
Миии - вии мъ изкарахти тук, кво сега?
Сигурно ще почнат да ни събират с камиони след време и да ни карат в пунктовете за превъзпитание?!!:)))
Или поне - така им се иска!!!:)))
Ще обереш критикарите нощес с тая тема, ама - живи и здрави!:)
Лека!!!
цитирай
8. dorichela - Гуудбай,
23.01.2011 23:39
Те и в Македония никъде не пушат и не продават алкохол след 19 часая вечерта... Но пък Турция си е консервативна страна като цяло, там е друга работа... Религиозна...
А колкото до нас...ще видим колко ще прокопсаме :)
цитирай
9. dorichela - Дисо,
23.01.2011 23:41
само не мога да разбера, защо си мислят, че по този начин пушачите ще пафкат по-малко :) Ами те като забранят изцяло пушенето, вярно няма да има нужда от прегради... Но пък иде лятото и вън ще си пафкаме на воля... Другата зима ще му мислим:)
цитирай
10. dorichela - Тит,
23.01.2011 23:43
да обирам, да обирам... колко да обирам :) И аз не пушех година и 4 месеца, ама знам, че като се ходи на заведени и на кръчма, там се пафка и това е положението... То и алкохола е вреден.. Дай да вкараме сухия режим тогава :) И пърженото и мазното е вредно.. Да спрем пържените дреболии, шкембе чорбата и яденето като цяло :)
Ако човек не го е грижа като цяло за здравето му, както масово е практиката у нас, няма кой насила да те накара да се загрижиш. Сам си избираш!
цитирай
11. swanlake - Niamash ideia kolko e hubavo da v...
23.01.2011 23:44
Niamash ideia kolko e hubavo da vlezesh v zavedenie i v nego da niama dim. Haide pogledni oshte vednuz dobrata strana :)
цитирай
12. tit - Дисо - здрасти!
23.01.2011 23:45
Да ме прощаваш, ама в България, ако навсякъде не се пуши - най добре да затворят заведението! Освен, ако не перат пари!
Ще стане като с магазините за цигари - ще оцелеят най-силните, и ще оберат клиентите на по-малките!
Което е крайната цел на занятието!:)))
Какво здраве, какви мерки?!
Лицемерие, вече го казах!
цитирай
13. diso - Дори, навън си е навън
23.01.2011 23:49
Вярвай ми, изобщо не искам да развалям кефа на пушачите. Повечето ми приятели пушат. Особено жените. Ако имаше начин да си пушат, а аз да не се вмирисвам... като студенти сме заформяли такива "лисичарници" - едва се виждахме от дима... Ама сега не е тогава - гадно ми е да се прибирам вмирисан на цигари.
цитирай
14. tutankhamon661 - dorichela
23.01.2011 23:50
Ако пушенето е забранено навсякъде, това нарушава моите права и излиза, че непушачите разполагат с привилегии. Най-правилното решение е да има заведения за пушачи и такива за непушачи. По никакъв начин не може да е правилно ощетяването на половината население, за да се угоди на останалата част. Това не е въпрос на лично мнение, а обективната истина.
цитирай
15. dorichela - Суанче,
23.01.2011 23:54
имам идея... Само, че не знаеш колко НЕ е хубаво да не можеш да пушиш докато си пийваш питието... И да трябва да излизаш на всеки 10 мин.. примерно :) По двойки, по двойки....
цитирай
16. dorichela - Тит,
23.01.2011 23:55
тъй тъй! Уж в БГ все сме наопаки, те искат в правите релси да ни вкарват :)
цитирай
17. dorichela - Дисо,
23.01.2011 23:56
ами то няма начин. Почти няма компания изцяло от непушачи :) Все ще си одимен и повярвай ми, като има аспирация, работеща, не става лисичарник....
цитирай
18. dorichela - Тутанкамонче,
23.01.2011 23:58
и аз съм ЗА заведения за пушачи и за непушачи. А не само за непушачи :) Е, все пак мисля и за тях... ама пък аз си пафкам и държа да го правя на положителни температури, без риск да хвана синузит :)
цитирай
19. анонимен - Ако пушенето е забранено навсяк...
23.01.2011 23:58
tutankhamon661 написа:
Ако пушенето е забранено навсякъде, това нарушава моите права и излиза, че непушачите разполагат с привилегии. Най-правилното решение е да има заведения за пушачи и такива за непушачи. По никакъв начин не може да е правилно ощетяването на половината население, за да се угоди на останалата част. Това не е въпрос на лично мнение, а обективната истина.


Ами дай да сложим и кафенета за гейове и за негейове. Как така ще ощетяваме половината общество? Не става въпрос за нощни клубове. Искам наяве да ги виждам. И дечицата да ги виждат и да им е забранено да стават гейове преди 18... год възраст.



цитирай
20. анонимен - Те и в Македония никъде не пушат и не ...
23.01.2011 23:59
dorichela написа:
Те и в Македония никъде не пушат и не продават алкохол след 19 часая вечерта... Но пък Турция си е консервативна страна като цяло, там е друга работа... Религиозна...
А колкото до нас...ще видим колко ще прокопсаме :)


Не е религия. В този случай не е. Не е и традиция, тъй като в Турция се дими, опа се е димало в огромни количества...
цитирай
21. dorichela - Гуудбай,
23.01.2011 23:59
чакай ся, ние говорим за пушачи и нешушачи.. Не виждам гейовете с какво пречат на негейовете :) Айде, пушачите че вмирисваме живота на непушачите - вярно... Ама това, за което говориш е друго :)

П.П. Баш си е на религия в Турско:) Лично мнение...
цитирай
22. анонимен - Давам пример
24.01.2011 00:03
Работих на 17 етаж в Англия. Колегите ми пушачи слизаха до долу, пред сградата за да пушат. Всички до един. И не бяха много. Ако ти се пуши - ще слизаш. Ако те мързи или си сринат от работа - не слизаш.

Прибирам се в България и отивам в някакъв клуб. Влизам и щях да повърна от това, което ме лъхна. Смрад!

Абе що не ви направят цигарите по 10 кинта и да ви гледам сейра аз...
цитирай
23. анонимен - чакай ся, ние говорим за пушачи и ...
24.01.2011 00:05
dorichela написа:
чакай ся, ние говорим за пушачи и нешушачи.. Не виждам гейовете с какво пречат на негейовете :) Айде, пушачите че вмирисваме живота на непушачите - вярно... Ама това, за което говориш е друго :)

П.П. Баш си е на религия в Турско:) Лично мнение...


Искаш да кажеш, че това, че е приета забрана за тютюнопушеното в Турция има връзка с регилигията и традицията ли? Ако беше така, нямаше да я въведат за векове наред.
цитирай
24. dorichela - Гуудбай,
24.01.2011 00:06
и аз съм била в държава, където не се пуши в повечето заведения... Но ходехме в такива за пушачи. Клубове, билярд клубове и т.н. Който не пуши или не му понася дима, просто не ходи там... :)
Както пушачите, на които им се пуши винаги ще излязат.
Колкото са увеличението на цената, не води до нищо друго освен стимулиране на сивата икономика и контрабандата на цигари ;)

А колкото до Турция, сега се сещам, че се пънат за ЕС, затова са тия мерки....
цитирай
25. kass - Дори,
24.01.2011 00:08
много е просто, ако непушачите са повече не пушиш майна и това е, издържа се. Аз например съм си забранила да пуша в колата си и не пуша - толкоз. Вкъщи също, ходя да пуша навън, защото майка ми и сина ми не пушат, тъй че малцинството навън моля :)... На работата ми обаче си пушим, защото няма нито един непушач, ако и там се появи поне един и сигурно ще откажа цигарите, то не че не ги отказвам от години, ама някой ден сигурна съм ще ги спра... Колкото до кръчмите не го мисли, в Лондон не се пушеше по заведенията и хората си пушеха по улиците, това е. Отиваш на дискотека и като ти се припуши излизаш отвън, дръпваш един бърз фас и се връщаш да денсиш... Е, и на това се свиква...
цитирай
26. dorichela - Иве,
24.01.2011 00:10
ние сме 15 души компания горе долу.. 3-ма не пушат :) Дали според теб ще седнат сами в залата за нешушачи? Не ме разбирайте погрешно.. Аз в стаята си също не пуша.. дори у нас като цяло рядко пуша, но като имам гости, винаги се пуши, няма да ги карам да мръзнат навън....
Ама някак си представи си една дискотека да излиза навън да пуши постоянно? Или си отишъл на кръчма, хапваш пийваш.... и висиш отвън да пушиш.. ами някак си не ми се вързва :) Напълно подкрепям да има заведения изцяло за пушачи и изцяло за нешушачи...
цитирай
27. анонимен - Колкото са увеличението на цената, ...
24.01.2011 00:11
dorichela написа:
Колкото са увеличението на цената, не води до нищо друго освен стимулиране на сивата икономика и контрабандата на цигари ;)


абе те да ги направят 10 кинта пък, ако на теб няма да ти повлияе изобщо се надявам на някой, който е податлив и с повечко воля да му повлияе... и общо взето не пуши боклуци за по 2-3 лева със съмнителен произход и съдържание.
цитирай
28. dorichela - Гуудбай,
24.01.2011 00:13
едно време цигарите бяха 86 стинки.. Станаха 1,20.. после 1,60, 2,20 и т.н. като в момента са почти 5 лева... Ти да си видяла намалено потребление? :) Повече "без бандерол" и това е..
Ти като отидеш в магазина и видиш Уиски от 50 лева и такова от 20 лева... Като има опция за по-евтино, винаги можеш да избираш :)

Колкото до съдържанието, само да отбележа, че себестройността на една кутия цигари дори не наближава лев ;) Всичко иде от акцизи и прочее...
цитирай
29. анонимен - ние сме 15 души компания горе долу. . ...
24.01.2011 00:13
dorichela написа:
ние сме 15 души компания горе долу.. 3-ма не пушат :) Дали според теб ще седнат сами в залата за нешушачи? Не ме разбирайте погрешно.. Аз в стаята си също не пуша.. дори у нас като цяло рядко пуша, но като имам гости, винаги се пуши, няма да ги карам да мръзнат навън....
Ама някак си представи си една дискотека да излиза навън да пуши постоянно? Или си отишъл на кръчма, хапваш пийваш.... и висиш отвън да пушиш.. ами някак си не ми се вързва :) Напълно подкрепям да има заведения изцяло за пушачи и изцяло за нешушачи...


Яко! Значи цигарката в замяна на 3-мата ти приятели непушачи, които щат не щат са там...! Чудесен избор...
цитирай
30. dorichela - Гуудбай,
24.01.2011 00:15
не сме ги вързали с въжета и белезници.....
цитирай
31. анонимен - Ситуация измислена
24.01.2011 00:23
ти и тримата ти приятели непушачи. Къде отивате - в заведение, където се пуши, в такова където не се пуши?
цитирай
32. dorichela - Гуудбай,
24.01.2011 00:26
има го и тоя вариант, като ние на всеки 10 мин сме отвън за да пушим, а те си стоят пак вътре самички и ние се връщаме, вонящи на цигарки и .. става 10 часа и пепелника магически се появява на масата и ние си пушим вътре, в зоната за непушачи. Това ми е мисълта, какъв е смисъла :)
цитирай
33. dorichela - Трюфелче,
24.01.2011 00:27
ако не е едната миризма, ще е другата... Всичко е в добрата аспирация :)
цитирай
34. tutankhamon661 - 19. goodbye
24.01.2011 00:35
goodbye написа:
tutankhamon661 написа:
Ако пушенето е забранено навсякъде, това нарушава моите права и излиза, че непушачите разполагат с привилегии. Най-правилното решение е да има заведения за пушачи и такива за непушачи. По никакъв начин не може да е правилно ощетяването на половината население, за да се угоди на останалата част. Това не е въпрос на лично мнение, а обективната истина.


Ами дай да сложим и кафенета за гейове и за негейове. Как така ще ощетяваме половината общество? Не става въпрос за нощни клубове. Искам наяве да ги виждам. И дечицата да ги виждат и да им е забранено да стават гейове преди 18... год възраст.

Ако ще си говорим така, аз имам доста по-дълъг списък с изисквания. Държа да бъдат забранени всички уреди и машини, използващи бензин, нафта, газ, ток и изобщо какъвто поискаш енергиен източник. Предлагам да живеем като в каменната ера. Не се притеснявай, за всяко нещо от изброените ще намеря какво да ми пречи, за да се обоснова.
Изиквания всеки може да поставя, но трябва да се отчете влиянието върху обществото. Тук се вижда колко несъстоятелно е сравнението между гейове и цигари.
Колкото до приятелите - човек, който очаква от мен да не пуша, не може да ми бъде приятел. Само да ми го намекне и не секундата му казвам "сбогом".
цитирай
35. анонимен - последно се включвам,
24.01.2011 00:44
защото разводнявам темата, а явно не се вижда връзката.

tutankhamon661 написа:
Колкото до приятелите - човек, който очаква от мен да не пуша, не може да ми бъде приятел. Само да ми го намекне и не секундата му казвам "сбогом".


А ако ти намекне някой, че е гей, може ли да ти бъде приятел? САМО приятел. В смисъл той ти казва, че е гей, но няма никакви мераци към теб.
цитирай
36. tutankhamon661 - 35. goodbye - последно се включвам,
24.01.2011 00:52
goodbye написа:
защото разводнявам темата, а явно не се вижда връзката.

tutankhamon661 написа:
Колкото до приятелите - човек, който очаква от мен да не пуша, не може да ми бъде приятел. Само да ми го намекне и не секундата му казвам "сбогом".


А ако ти намекне някой, че е гей, може ли да ти бъде приятел? САМО приятел. В смисъл той ти казва, че е гей, но няма никакви мераци към теб.


Едва ли като знам каква погнуса изпитвам към гейовете.
Имах приятелка, която от своя страна имаше приятел-гей. Веднъж търпях, втори път се преструвах, че уж не ми пука ей така да пием кафе, но на края "Аре нема нужда! Тоя да не съм го видял повече!"
цитирай
37. rustam - Ако
24.01.2011 00:56
сте компания от 15 души, от кжито 3 непушачи - въпрос на личен техен избор е дали ще седнат с вас в смрадта или в другата зала.
Аз обаче не съм от компанията и не съм ви приятел, а просто клиент,затова искам да съм на чисто и ми е все едно как се чувстват пушачите
Инвестирането в аспирация е просто добро пожелание и заклинание за българските условия. Това е последното,в което биха инвестирали българските кръчмари.
Затова - само с наредби и глоби!
цитирай
38. dorichela - Рустам,
24.01.2011 01:06
ами да, техен избор е. Както и аз бих желала да имам избор да пуша на топло...:) Ако наистина забранят пушенето навсякъде, крива работа... :) Като непушач те разбирам, но аз като пушач искам просто аспирация.. Която по принцип трябва да си имат :)
цитирай
39. tutankhamon661 - Правилно. Глоби му е майката. В тази ...
24.01.2011 01:10
Правилно. Глоби му е майката. В тази връзка предлагам да се гласува нова глоба - за непушачите, които отказват да запалят цигара за общото благо.
цитирай
40. dorichela - Тутанкамонче,
24.01.2011 01:12
ти пък си от крайно нетолерантните пушачи.. Щото има много нетолерантни непушачи, има и такива които просто и нормално си споделят мнението. Всички ги разбирам, защото знам какво им е. Затова нека има места за пушене и такива лишени от цигарен дим, както е и сега де... Въпроса е, че пак ни е наполовина работата, щото правилата важат до 10 :)
цитирай
41. rustam - Доричела
24.01.2011 01:15
Аз самият бях заклет пушач 26 години. И мното добре си давам сметка сега за терора, който съм упражнявал с навика си в работата и върху близки хора, които не пушат

ПП Камончо, не ми подскачай. Не си ми интересен.
цитирай
42. dorichela - Рустам,
24.01.2011 01:21
имах период, в който не ги пуших година и 4 месеца и затова ви разбирам непушачите какво ви е :) Но така и не устисках да ги спра окончателно...
цитирай
43. tutankhamon661 - 40. dorichela - Тутанкамонче,
24.01.2011 01:27
dorichela написа:
ти пък си от крайно нетолерантните пушачи.. Щото има много нетолерантни непушачи, има и такива които просто и нормално си споделят мнението. Всички ги разбирам, защото знам какво им е. Затова нека има места за пушене и такива лишени от цигарен дим, както е и сега де... Въпроса е, че пак ни е наполовина работата, щото правилата важат до 10 :)

Права си, ще го имам предвид.
Извинявай, че изритах Рустам от блога ти - сега коментира при Goodbye. Отивам да го разкарам и оттам, за да се върне тук.
цитирай
44. dorichela - Тутанкамонче,
24.01.2011 01:29
знаеш, че не обичам да се забърквам във "войни" :) И не ми харесва да се водят на "моя територия" :)
цитирай
45. tutankhamon661 - 44. dorichela - Тутанкамонче,
24.01.2011 01:33
dorichela написа:
знаеш, че не обичам да се забърквам във "войни" :) И не ми харесва да се водят на "моя територия" :)

Няма, няма. Аз съм съвестен гражданин.
цитирай
46. dorichela - Тутанкамонче,
24.01.2011 01:34
а така :)
цитирай
47. malkiatprintz - Няма страшно, Дори, всичко ще си ...
24.01.2011 01:38
Няма страшно, Дори, всичко ще си дойде на мястото, когато тръгнат масовите бомби по заведенията: поръчваш половината меню, ядеш, каквото ядеш, излизаш за една цигара и забравяш да се върнеш :):):) На осмата бомба за деня, на всяка маса ще си има по няколко пепелника, а на заведението хич няма да му пука от глобите. Чиновниците ще са сити и животът си продължава... :):):)
цитирай
48. dorichela - Фил,
24.01.2011 01:40
хаха ми така де.. катио си вземат якенцата уж да не им е студено, като си вземат и чантите някой да не им ги пребърка и.... :):)
цитирай
49. malkiatprintz - Ами така де, в кръга на шегата, иначе ...
24.01.2011 01:51
Ами така де, в кръга на шегата, иначе пиян шофьор е къде-къде по-опасно от шофьор, запалил преди да потегли две цигари :) Но си парва, че е лицемерие, защото никой не казва, че там, където такива мерки са въведени, преди това са били въведени много други неща, като спокоен и уреден живот, всевъзможни условия, които да помагат на хората да спрат цигарите като безплатни консултации, всевъзможни препарати, които са на достъпни за хората цени, спортни съоръжения във всеки квартал, различни програми и т.н. Убеден съм,че ако имаме спокоен и уреден живот, тогава и хората сами ще предпочитат да се отказват от цигарите. Да не говорим за друго: значи, от една страна ти забраняват, от друга - т иги продават на всеки ъгъл. Ами като са толкова ербап, нека да забранят отглеждането и търговията с тютюн, производството, продажбата, притежанието и употребата на тютюневи изделия, да го криминализират и тогава да ги видя. Ама гушат от търговията с цигари, та не им се ще...
цитирай
50. анонимен - На всичко се свиква
24.01.2011 01:58
и на пушенето на тротоара също. От личен опит.
цитирай
51. анонимен - Където съм никъде не се пуши на закрито
24.01.2011 05:21
Нямаш представа колко добре е, въпреки, че пуша на -20 ;-)
цитирай
52. swanlake - имам идея. . . Само, че не знаеш колко ...
24.01.2011 05:55
dorichela написа:
имам идея... Само, че не знаеш колко НЕ е хубаво да не можеш да пушиш докато си пийваш питието... И да трябва да излизаш на всеки 10 мин.. примерно :) По двойки, по двойки....


Свиква се бе слънчице,хайде и ти сега :) като си помислиш колко бонуси ще имаш-хубава кожа,хубав дъх, хубави дробчета :) ще живееш дълго / и щастливо /. Недей се навива ся :))
цитирай
53. dorichela - Фил,
24.01.2011 07:33
то че си е въпрос на личен избор, така си е.. Да пушим, или не.. Ама така като забраняват, как е най-сладко...
цитирай
54. dorichela - Анонимен,
24.01.2011 07:34
а, в това спор няма, ама.... Хубавото идва след 22 :) Като една истинска БъГъ, не може да не измислим нещо :)
цитирай
55. dorichela - Анонимен... -20?!
24.01.2011 07:35
Не бих си го причинила..... :)
цитирай
56. dorichela - Суанче,
24.01.2011 07:37
За косата и кожата ме спечели, ама... т'ва за живеенето дълго и щастливо.. Та аз до пенсия няма да окретам, а и дотогава нищо чудно възрастта за пенсиониране да е поне 95 :)
цитирай
57. bigbrother2 - Даааа
24.01.2011 09:44
Непушачите са егоисти, не искат да плащат акциз на държавата и тя закъса...ако сте родолюбци - пушете!
цитирай
58. dorichela - Бигбро,
24.01.2011 10:04
пием, пеем, пушим :)
цитирай
59. анонимен - Забрана за пушене
24.01.2011 12:12
goodbye написа:
От 19 юли 2009 година в държавата, която НЕ е членка на европейския съюз има наложена повсеместна забрана за тютюнопушене. Евала комшу, евала на Турция!

http://www.btv.bg/news/svetut/balkanite/story/213275117-V_Turtsiya_spazvat_striktno_zabranata_za_tyutyunopushene_na_obshtestveni_mesta.html


Не само, че има забрана. а и се спазва. Има и глоба - 60 лв. и тя се спазва! Миналата година бях в Истанбул в едно от най-посещаваните от туристи заведения и никой не пушеше вътре. Който искаше да пуши - навън. Никой не правеше проблеми, нито мрънкаше. След като има правила, трябва да се спазват. И вътре беше изключително приятно бездимно и с чист въздух. Дори пушачите от компанията си признаха, че им харесва. Защо все пушачите в БГ са жертви, а непушачите - нетолерантни? Защо един пушач не направи компромис заради другите от компанията, които не пушат и не уважи желанието им да не пуши, а очаква винаге те да се съобразяват с него? Това е въпрос на възпитание. В България е прието за норма да тровиш другите около теб и това е "много яко". Ако всички заведения в БГ станат само за пушачи, нямам нищо против да не ходя на заведения. Има и други приятни начини да си прекарвам времето, без да дишам чужди отрови.
цитирай
60. dorichela - Анонимен,
24.01.2011 12:18
както виждаш съм написала всичко с шеговит тон, но това, че съм пушач, не значи чи нямам права :)
А и наблягах на факта, че тук всичко важи до 22. Дотогава сме европейци, после сме Ганьовци :)
Хич не ме интересува турция, или Румъния, Македония и т.н... Живея в България и просто виждам тук какво е и го описвам. Ние сме си такива. Аз съм такава. За всяка промяна, което не ми харесва имам правото да си мрънкам :)
цитирай
61. landing - Споко, до 2014 има време. А иначе е ...
24.01.2011 12:23
Споко, до 2014 има време. А иначе е тъжна гледка в залата за пушачи да няма места, а в залата за непушачи щастливо се ширят двама души и гледат злорадо към лисичарника. Смятам, че ще има фалити на ресторантьори, защото тук при нас, за разлика от западна Европа, сме свикнали на едни дълги и протяжни разпивки, които си вървят с доста цигари. Почти никой не сяда само да вечеря за час, както е там.
цитирай
62. dorichela - Ландинг,
24.01.2011 12:52
точно. Други са ни навиците и начина на поведение.... Ако можехме да ги изкореним, нямаше да сме все начело на черните статистики... Уви.
цитирай
63. martito - Да цитирам аз: "ти моеш ли да ...
24.01.2011 13:21
Да цитирам аз: "ти моеш ли да спреш гората да се разлиства, м?":))))))))))))))))
цитирай
64. jdeel - Ето че е само въпрос на навик. Както ...
24.01.2011 14:40
Ето че е само въпрос на навик. Както пушачите са свикнали да си пушат щастливо на разпивка, така със същия успех можеха да са свикнали през това време просто да не пушат. Имам приятел, който когато ходи до WC и трябва да клечи там, задължително е с цигарката - навик. Има и пушачи, които не са си го помисляли по този начин, нали?
Има нещо като война между пушачи и непушачи. Досега водещата сила е била на пушачите и е възможно нещата да се променят в близкото далечно бъдеще. Което на мен ще ми хареса, защото съм непушач :)
цитирай
65. dorichela - Наденце,
24.01.2011 14:43
ни мойш, тц! :)
цитирай
66. dorichela - Джей,
24.01.2011 14:44
абсолютно е въпрос на навик да сипушиш спокойно вътре в заведението.. Ама нали знаеш навик как се изкоренява? Веднъж смених местоположението на леглото и сутринта се ударих последователно в рамката на прозореца и после в раклата.... Не е далавера т'ва с промяната на навиците, шъ знайш!:)
цитирай
67. анонимен - Оценка 6+ за мнението на анонимен ...
24.01.2011 15:01
Оценка 6+ за мнението на анонимен 59, който написа:

"Защо все пушачите в БГ са жертви, а непушачите - нетолерантни? Защо един пушач не направи компромис заради другите от компанията, които не пушат и не уважи желанието им да не пуши, а очаква винаге те да се съобразяват с него? Това е въпрос на възпитание."

Цялото мнение е страхотно, без доза субективизъм. Аз почти не влизам в заведения през зимата и изобщо, когато не може да се седне отвън, понеже дори и само един пушач да има вътре, той не се свени да запуши. Просто не ходя и оставям пушачите да си пушат. Има много непушачи, които постъпват като мен. Оставяме на пушачите да се вихрят, не ходим да им държим сметка, а си излизаме. Но когато просто правим равносметка за всичко това в някой форум, при това с най-миролюбивия тон на света, получаваме квалификации, че сме нетолерантни и лоши.

Не визирам този блог, тук дискусията е цивилизована, затова се включих, иначе не бих взел участие.

Ето и сега - изразявам само позиция. Тя се базира на съвсем прозрачни в ежедневието ни неща. Не желая някой да ми се нахвърля, нито да обидя пушачите. Целя само диалог, защото нарушава правата на другия само онзи, който не се замисля. Нека се позамислим всички ние, предлагам аз.
цитирай
68. gothic - Я да си свия една и да изляза навън да я ...
24.01.2011 15:11
Я да си свия една и да изляза навън да я пална....
цитирай
69. jdeel - Дори, ако беше непушачка нямаше да ...
24.01.2011 15:14
Дори, ако беше непушачка нямаше да ти изглежда далавера и това приятелите ти да преобръщат въздуха около теб от чист в труден за дишане, само защото такъв им бил навика и така се правело навсякъде. Навик, който е забутал някъде дълбоко в ъгъла загрижеността на пушачи към непушачи, замествайки я с "това е мое право, искам да си пуша навсякъде". Навик в тях, за който ти всеки път трябва да плащаш с дискомфорт, лека обида че на тях сякаш не им пука за теб и евентуално някой проблем с дишането (аз имам такъв). И да ти е тежко когато се налага ти да им причиниш дискомфорт с думите "моля ви, намалете малко пушенето", защото този дискомфорт вече е осъзнат едновременно от двете страни, за разлика от другия.
цитирай
70. neanonimen - Пфу!Да им се не видят и законите!
24.01.2011 15:17
Пфу!Да им се не видят и законите!
цитирай
71. анонимен - xxl
24.01.2011 15:18
pu6eneto si enarkomania.zatova tvoite i na drugi leki narkomani pla4ove ne me trevojat.kakto ste priviknali taka 6te otviknete.a i naistina za6to da njma 4astni klubove v koito da si dimite navolj ,bez da trovite na6ego brata nepu6a4a.
цитирай
72. aqua2011 - Аз съм непушач,
24.01.2011 15:22
никога през живота си не съм пушила, макар все да съм в компания на пушачи.
Съгласна съм, че нищо полезно няма в масовата никотиномания, но категорично не съм съгласна с начина, по който се налагат правила за ограничаването й. Това не става с разпоредби и закони, а чрез разумни доводи и доброволен избор.
Защото е смешно в някой кабинет, някъде си (колкото и високо да е в йерархията) да зачертнат цялата тютюнева индустрия, или цялата алкохолна или фармацевтична. Да ама не го правят, нали?
Хем сърби, хем боли - притискат ползвателите и дребните търговци, но не се отказват от огромните приходи от горецитираните индустрии... а да забравих - и от "незаконните" дроги.
цитирай
73. elinora - Дори,
24.01.2011 15:34
за наша пушаческа радост забраната отпадна до 2014 година! :) Ще си пушим на воля по кръчмите още две години, после ще ги откажем (цигарите, не кръчмите)! :))))))
цитирай
74. dorichela - Анонимен 67,
24.01.2011 16:18
съгласна съм с теб, че непушачите са по-онеправдани :) Аз самата бях нешушач за година и нещо. Разбирам ви напълно, затова просто предлагам да си има места за пушачи и такива за непушачи.... :) Много е криво, ако трябва докато си пия бирата да подскачам от студ навън с белите мечки... :)
цитирай
75. dorichela - Готик,
24.01.2011 16:19
изчакай да стане 22 часа. Тогава може и вътре :)
цитирай
76. dorichela - Джей,
24.01.2011 16:20
и на теб да кажа - била съм непушач. Знам какво е. И определено не искам "да си пуша навсякъде" :) Искам просто да има места за пушачи и вътре,а не тотална забрана.. Така, де :) Искам да си се тровя на топличко....
цитирай
77. dorichela - Неанонимен,
24.01.2011 16:21
пфу ами.. Я дай да пуфнем по една... по повод повода :)
цитирай
78. dorichela - Анонимен ХХЛ,
24.01.2011 16:22
така е... Да си има места дето да си се тровим без да пречим на другите, а не да висим по улиците :) Не е лесно да се отвикне, да знаеш....
цитирай
79. dorichela - Аква,
24.01.2011 16:23
"Защото е смешно в някой кабинет, някъде си (колкото и високо да е в йерархията) да зачертнат цялата тютюнева индустрия, или цялата алкохолна или фармацевтична. Да ама не го правят, нали?
Хем сърби, хем боли - притискат ползвателите и дребните търговци, но не се отказват от огромните приходи от горецитираните индустрии... а да забравих - и от "незаконните" дроги."

Мнооооооооооооооооого точно казано :)
цитирай
80. dorichela - Елинора,
24.01.2011 16:24
хаха, знаех си аз, че ще направят нещо такова... Както и миналата година на 01.07 щяха да го забраняват, ама промениха датата с бъдещо време... Мдаааааа. 2014 може да открият и че пушенето е полезно и да е задължително :)
Между другото едно време тютюн се е продавал в аптеката :) Хах...
цитирай
81. benra - аз
24.01.2011 16:36
съм непушач.
Онзи ден бяхме с една приятелка в отделението за непушачи на едно заведение.Не беше празно.Прибрах се...миришех на манджа...
Но не това исках да кажа-не намирам за нормална пълната забрана.
цитирай
82. gothic - Дори,
24.01.2011 16:44
dorichela написа:
изчакай да стане 22 часа. Тогава може и вътре :)



ама аз съм на работа. Кви 22 часа, кви пет лева? :)))) А и с тоя ролер ме мързи, та вече пуша съвсем рядко :РРР
цитирай
83. bizcocho - Доричела, и при нас влезна закона в ...
24.01.2011 18:20
Доричела, и при нас влезна закона в закрита площ да не се пуши. Аз съм пушач, но пък съм на мнение, че непушачите не бива да страдат. Но при нас климата разрешава целогодишно да се наслаждаваш на престоя си в заведение в откритата му площ и затова не смятам пушачите за ощетени. А това с часовото разпределение "за пушене" и "не за пушене" си е поредна българска изгъзица в закона :)) То кога ли при нас законите са били закони.... Дали в кръчмата е пушено до 2-3 часа през нощта и сутринта ще влезе дете да пие лимонада или ще влезе да пие, когато се пуши е почти все тази. От тези мерки тук пострадаха само дискотеките, които едно обезлюди кризата, второ закона.
цитирай
84. dorichela - Готик,
24.01.2011 18:40
и аз така само в обедната почивка.. :)
цитирай
85. dorichela - Бенра,
24.01.2011 18:41
благодаря за разбирането :)
цитирай
86. dorichela - Бизкочо,
24.01.2011 18:42
имам приятели в Мадрид, които се чудят къде да идат на бар.. и май вече и те не ходят... :) Но за кафетата, ако е хубаво времето, няма да седна вътре изобщо... :)
цитирай
87. анонимен - Малките ресторанчета
24.01.2011 18:54
да станат клубове за пушачи.
Могат само много да спечелят
и след 20 - 30 години обслужващите да умрат от рак.
И това е едно решение. Защо не?
цитирай
88. dorichela - Анонимен,
24.01.2011 18:56
все пак аз ибирам дали да пуша или не. Говоря принципно... дори и да не ми дават в заведението да пуша, ще пуша пред него, в колата, у нас си... Ако сама не реша да ги откажа, няма кой да ме откаже:)
цитирай
89. antivlaks - Айде бе !!!
24.01.2011 22:11
Кафе без цигара е като жена без цици !!!
цитирай
90. анонимен - drag
24.01.2011 22:43
pomislete za zdraveto si.ne se 4udete,4e posle decata vi sa bolni i urodlivi.
цитирай
91. dorichela - Антивлакс,
24.01.2011 22:51
мдааа.. кафе с цигара, бира с цигара... цигара след ядене и след някои други работи си е класика в жанра! :)
цитирай
92. dorichela - Анонимен - Драг,
24.01.2011 22:53
вреден навик, какво да ти кажа....
цитирай
93. swanlake - За косата и кожата ме спечели, ама. . ...
25.01.2011 01:51
dorichela написа:
За косата и кожата ме спечели, ама... т'ва за живеенето дълго и щастливо.. Та аз до пенсия няма да окретам, а и дотогава нищо чудно възрастта за пенсиониране да е поне 95 :)


Няма да те навивам повече . неспасяема си :))) Между другото разбирам те донякъде,защото аз съм върл противник на коланите например и се питам кой дава право на някой да взима решение дали да се предпазвам карайки с колан .Все едно някой го е грижа- само още един повод да бъдеш глобен ако си без. Ама какво да правиш - така някой си е устроил системата,дано вие младите я промените :)
цитирай
94. dorichela - Суанче,
25.01.2011 09:24
аз пък винаги карам с колан.. Дано не научиш по моя начин защо е дбора идея да го слагаш :)
цитирай
95. tonikod - Според мен да се разделя заведение ...
25.01.2011 09:51
Според мен да се разделя заведение на две - за пушачи и непушачи, е като да разделиш плувен басейн на пикаещи и непикаещи! Всички сме в кюпа... Ми те утре ще забранат и шкембе-чорбата - да не мирише на чесън на околните! Глупаво е!
цитирай
96. dorichela - Тоникод,
25.01.2011 10:54
така е, ама... Европейска работа, кво да прайш! :) Културна!
цитирай
97. анонимен - drag
25.01.2011 23:44
ne mila moia vroden, a pirdobit.vashata maika ne vi go e perala po kraven pat, sama ste se nau4ila da pushite.niakoi losho vi e povlial.tozi navik se pridobiva , ne ni e vroden.dolaviate razlikata.ne iskam da vi obijdam, no neka da e to4no.vsi4ko dobro,drag
цитирай
98. dorichela - Драг,
25.01.2011 23:45
казах, че е вреден, не вроден :) Напълно вярно е, че сама си го причинявам и не съм се родила с цигара в уста.. :)
цитирай
99. pevetsa - На нова година, в 00:00 часа на 01. ...
26.01.2011 15:15
На нова година, в 00:00 часа на 01.01.1988г. напук ги отказах цигарите, че то цялата компания пушеше, и всичко беше се задимило, лисици да ловиш. Та така, бях първи, и единствен тогава ...
Днес доста ги отказват, поради различни причини, и по добре, и въобще да забранят тутуна, че да няма пасивни пушачи!
цитирай
100. dorichela - Певецо,
26.01.2011 18:29
по това време и аз съм била непушачка, хъхъхъ:) Но уви, сега конкурирам някой голям заводски комин.. Поне докато съм на кафе,де... :)
цитирай
101. анонимен - drag
26.01.2011 23:05
sorry,skapa.dopusnah goliama greshka.razbrah,no beshe ve4e mnogo kasno.vinata e moia. mnogo sajeliavam.otnosno pusheneto vseki ima pravo na izbor. ne iskam da natrapvam moeto mnenie.oshte vednaj molia za izvinenie.s pozdrav:drag
цитирай
102. dorichela - Драг,
26.01.2011 23:14
на всеки се случва да сбърка :) Няма проблем :) Няма нужда от чак от такива извинения :)
цитирай
103. анонимен - Трябва да се забрани на вскички закрити публични места.
27.01.2011 00:31
Хайде не ревете толкова! Пушенето трябва да се забрани на всички закрити публични места.
Първо, ще свикнем много по-лесно, отколкото си мислете (не е нужно да биете камбаната толкова силно, само защото трябва да се откажете от един прост навик, да си палите цигарата на масата на закрито).
И второ, измествате темата. Въпросът не е дали на нас сега ни харесва и дали ще тровим лапетата, които така или иначе пропушват на 12 години. Идеята е след 10 години да няма такива лапета-пушачи и като цяло пушенето да бъде ограничено.
И не става въпрос дали е личен избор...Това е дългосрочна политика, от дребните пушачи като нас не се очаква да я приемат, защото ние мислим за кефа си за 5 минути напред (толкова вярвам средно трае една цигара). Но темата е дълга.
За заключение само : ще свикнете! Не тропайте с крачета като тийнеджъри, на които мама и тате са им спрели паричките за цигари!
Хайде със здраве!
цитирай
104. dorichela - Анонимен,
27.01.2011 00:34
както виждаш, написано е в хумористичен стил, ама това не ми пречи да си тропам с крачета... Някак си не ми е кеф да пуша на студа и си играя на пингвин или бяла мечка :)
Вярно е, че не е болка за умиралка, ама това не пречи да изкажа негативното си мнение за ситуацията :)
цитирай
105. анонимен - @dorichela
27.01.2011 03:30
Здр, аз съм същият този анонимен от по-горе! :)
Пингвинче - може, бяла мечка - може ! Ама романтика бе, момиче! Друго си е да си поркаш биричката и да си пафкаш под звездите, не е чак толкова зле :П
p.s.
виждам, че е в хум. стил; аз по-скоро коментирах коментарите:)
цитирай
106. dorichela - Анонимен,
27.01.2011 08:26
романтика, а.. :) Някак си ми изниква камина, пукащи дръвца, а не минусови температури :)
цитирай
107. анонимен - @dorichela
27.01.2011 12:32
Ми аз щото си нямам камина и наваксвам под звездите :П Пък аз и другите лица покрай мен така всъщност пропушихме и пропихме - по пейките, по плажовете и по тротоарите. Тъй де, завръщане към себе си своего рода или забраната за тютюнопушенето като пътуване през четвъртото измеренение! Хайде няма да те занимавам повече, хубав пост наистина!
цитирай
108. dorichela - Анонимен,
27.01.2011 18:35
бе то и ний така.. ама не обичам да ме връщат назад във времето... К'во ще стане.. ще пушим навън, ще пием навън.. после и това ще ни забранят, ще си стоим вкъщи и ... ще правим това, което не ни разрешават :)
цитирай
109. анонимен - @dorichela
30.01.2011 03:39
"A pig in a cage on antibiotics..."
цитирай
110. dorichela - Анонимен,
30.01.2011 17:50
Радиохед?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dorichela
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3889936
Постинги: 496
Коментари: 14852
Гласове: 43609
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031