Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2013 15:10 - Историята за "висящото" кафе
Автор: dorichela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11755 Коментари: 35 Гласове:
33

Последна промяна: 28.03.2013 16:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Наскоро интернет беше залят от статии за висящо кафе. За тези, които не са прочели, става дума за хора, които плащат няколко кафета в заведение, които остават за бездомници или нуждаещи се от топла напитка хора, които не могат да си я позволят. На пръв поглед - една чудесна идея.
Но какво се случва с една такава идея, когато достигне до България и търси приложение? Минимален брой ентусиасти я приемат с отворени обятия и се опитват да й намерят приложение - не само като висящо кафе, но и висящ хляб, други хранителни продукти, че и висяща опера - жаждата дори за култура, си е жажда.
Разбира се на фона на нещо такова, трябва и Бай Ганьо да се покаже. Изчетох толкова глупости по отношение на тази инциатива, че чак ми иде да се хвана за главата и да я блъскам в стената.... за да не хвана нечия друга глава!
"Така се толерира безработицата и мързелът". Мда, сигурно... Хората ровещи в боклука, събиращи бутилки и хартия са крайно мързеливи. Кафе на вересия ше им даваме, найш га?! "Как може да сме сигурни в броя на платените кафета и касовите бележки за тях, залепени на прозореца като висящи?" "Трябва някой да следи за това!". Ама, разбира се! Полицай във всеки търговски обект! Ще пиеш кафето за нуждаещите се, а? Ше ядеш еклери, вместо да ги дадеш! Ще си прибереш парите в джоба. Разбира се, това е мисленето на масовката... Ама то не е лесно да мислиш за другите! И да проявиш малко съзнание.
"Хората, които си мислят, че помагат с висящо кафе са идиоти, наивници, тъпанари и общо взето едни прости овце". Да, аз съм тъпа, наивна и проста овца. И, ако за някой извисен господин това е смешно, аз не мисля, че някой бездомник би отказал чаша горещо кафе или чай в мразовит ден. Арогантността и затъмнените съзнания, също като затъмнените прозорци на колите им, просто могат да ме изкарат извън нерви. Много Марии Антоанети, много чудо!
Но, разбира се, за една такава кауза е нужно да имаш съзнание, воля и добро желание да направиш нещо незначително на пръв поглед, но според мен наистина помагащо. Но явно не сме дорасли за тази идея... И естествено, всичко, което не разбираме, трябва да бъде опорочено и заклеймено...
Не знам дали ви се е случвало да получите буца в гърлото от нечие чуждо нещастие, но повярвайте, може да бъде много солена и трудна за преглъщане. Защото когато видиш майка с детето си, пред магазина в 11 вечерта, която едва събира смелост да те помоли да й купиш един хляб... Тези сълзи не отмиват нищо, а само трупат... И стягат. 
Но разбира се, ако обърнем глава, проблемът мигновено изчезва. Така де, кому е нужно висящо кафе?! Мързеливите нещастници могат да пият и вода....



Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - У маалата дъртите моми създадоха
28.03.2013 15:13
"висящо пу.е". Оставят бележки в кафенето и всеки зорлия се качва при тях, за да ги яха.
цитирай
2. mariniki - хубава идея...
28.03.2013 15:31
виждам, че вече и добре се приема...
от все повече хора... поздрав...
цитирай
3. dorichela - Мариники,
28.03.2013 15:33
искрено се надявам да се възприема повече от положителната й страна, а не да се търсят кусури :)
цитирай
4. djgator - Дори
28.03.2013 15:52
Инициативата е чудесна и при първа възможност ще започна да се включвам в нея, предимно с висящи храни, защото кафето не е необходимост, а гладът е 3 пъти на ден. Вярно е , че много хора ще я оплюят, някои ще злоупотребят, но това е правилния път в кризата.
Относно апостол- той е дърт мераклия, циничен псевдобуржоа, не му обръщай внимание или направо го изтрий!
цитирай
5. dorichela - Веско,
28.03.2013 16:01
именно, това е идеята. А колкото до коментарът на апостолов, ще го оставя, за да се вижда и другото отношение към тази инициатива....
цитирай
6. miuenski - ПО НЕЯСНИ ЗАКОНИ НА ГЕОГРАФИЯТА, ...
28.03.2013 16:10
ПО НЕЯСНИ ЗАКОНИ НА ГЕОГРАФИЯТА, ВСИЧКО, КОЕТО ПРЕКРАЧИ НАШИТЕ ГРАНИЦИ МОМЕНТАЛНО СЕ ИЗКРИВЯВА В НЯКАКВА НАША СИ, БЪЛГАРСКА ФОРМА. ДАНО ТОВА НЕ СПРЕ ДОБРАТА ИНИЦИАТИВА.
цитирай
7. dorichela - Миуенски,
28.03.2013 16:39
дано... :)
цитирай
8. dorichela - Така е, Гоги
28.03.2013 16:49
колелото се върти..
цитирай
9. makont - Мила Дорич, в България е така,
28.03.2013 16:50
не е останало ненаказано добро. Направиш ли го, минаваш за глупак и повярвай ми, защото често си позволявам да направя нещо за съвсем непознати хора, почти никога не са отвърнали с добро, или мрънкат, или им се струва подозрително, или наистина минаваш за глупак. Ще си остана глупачка, важното е някой да се почувства добре, дори и за миг. Поздрави за позицията!
цитирай
10. apostapostoloff - Предлагам да се въведе и
28.03.2013 16:52
"висяща ракия", защото в България щъкат около 700 000 алкохолици.
цитирай
11. dorichela - Маконт,
28.03.2013 16:53
винаги ще има недоволни хора.. Но не трябва да се съобразяваме с тях. Тия неща, ако нямаш съзнание за тях, няма как да ги разбереш.... :)
цитирай
12. tit - А висяща кОла, м?!:)))
28.03.2013 19:48
Аз съм песимист, Дори!:(
Не, не намирам плащащите висящото ...нещо си там за глупаци, лицемери или нещо подобно!
Допускам, че у нас има достатъчно съзнателни и пазарно/рекламно/ добре ориентирани търговци, които чинно ще прибавят топчетата в купата. Има достатъчно надеждни начини за отчитане вече, всички касови апарати са вързани с данъчните, тъй че обвинения относно търговците трудно ще се обосноват.
Да има и висящи супи, хлябове, а защо не и вафли...туинговани?:)
Един спомен ме мъчи, обаче..., Дори!
Споменът за блъсканицата пред вратите в деня на отварянето на първия Лидл!
У нас можеш да нахраниш действително бедните, но не можеш да нахраниш онези, които мислят като бедняци...
...и ти казвам - предпочитам! Винаги когато мога - да купя едно кафе, супа или вафла и да ги дам на първия попаднал пред очите ми несретник /познават се по погледа, аз ги различавам добре/!
Защото това е личната причастност. Била съм и от двете страни и знам как е. Как се чувства човек...
А ако не мога да си платя кафето - никога няма да вляза в кафене, колкото и висящи кафета да има вътре, колкото и да ми се пие черната горчилка!
Защото едно е да поемеш протегната ръка, друго е да питаш за милостиня...
цитирай
13. dorichela - Тит,
28.03.2013 20:25
разбирам те, но не виждам нищо лошо, ако човек види надписа "висящо кафе", хляб или каквото и да е, просто да влезе и да попита. Ако се остави на масичка отвън, по-добре ли е? Варианти има...
А колкото до блъсканицата пред Лидл, боят за банани и .... тъжно ми е, просто ми е тъжно.
цитирай
14. inel379 - Всяка добра идея може да бъде употребена.
28.03.2013 21:25
Желаещи винаги се намират.
Но пътят на човещината е по-широк от всеки друг,
защото минава през душата.
А аз й вярвам.
Искрено и лично.
И мисля, че с повечето хора е така.
Спокойна вечер, мила!

цитирай
15. dorichela - Инел,
28.03.2013 21:33
спокойна ще съм, ако хората бъдат малко по-добри :)
цитирай
16. sparotok - !
28.03.2013 21:59
Доричелке, аз също съм тъп наивник...но не смятам да се променям.

Години преди да се започне инициативата за висящите кафета аз реших да давам 10% от доходите си на болни, стари хора и сираци...

Не съжалявам, че го направих, ще го правя докато мога!
цитирай
17. dorichela - Спароток,
28.03.2013 22:01
хубаво е да помагаме, когато можем :)
цитирай
18. feq - "Висящите " неща, пр...
28.03.2013 23:09
"Висящите " неща, приятели, набират скорост и вече има безброй артикула не само във виртуалното, но и в реалното пространство. Това е един много тънък намек към висшестоящите за финансовото и духовно обедняване на народа. Нещо като благороден протест или затишие пред буря. А те горките се самозаблуждават, че с гранде обещания ще си върнат електората...
Всички бърборят ли, бърборят...
Слушам и не вярвам на очите си - уж подмяна и промяна, а същите физиономии по медиите, в избирателните листи и в новините :(
Вероятно, когато човек се изкачи на върха се самозабравя и започва да си вярва, че е велик и единствен...
Какво нещо е ласкателството и подлизурството?!
На този етап мислите ми не само са разрошени, но и така оплетени, че сресване няяяяяяяяяма!
И си мечтая - някой от вас да ми предложи "висящи" сънища, или "висяща "забрава!
цитирай
19. dorichela - Фея,
28.03.2013 23:52
терминал 1 и 2... Бардакът скоро няма да се промени.
цитирай
20. gwendoline - Инициативата е страхотна, нямам търпение да се включа!
29.03.2013 14:47
Даже се чудя в пекарната до нас още ли не са разбрали за това, какво чакат, винаги ще се намерят добри хора да предплатят един хляб или геврек за да нахранят някой гладен човек.
цитирай
21. dorichela - Гуен,
29.03.2013 20:50
така е, хубавото е, че е на добра воля, никой не те задължава, не обременява и собствениците... Просто който иска и има възможност... :)
цитирай
22. vostroto - От теб научавам за този идея, и я п...
30.03.2013 12:43
От теб научавам за този идея, и я приветствам, разбира се. Особено ако проработи не толкова за кафе, колкото за неща от жизнена необходимост, като лекарства и храни.
:)...Не съм съгласен, че ние, българите, сме по-лоши от другите нации по отношение на ненаказаното добро. Да не сме кацнали от Марс? Навсякъде е едно и също. Случвало ми се е много рядко да отговарят лошо на стореното добро. В тези моменти много съм се ядосвал, и съм си мислел, че с това ще е дотук. И какво - на следващия ден всичко е забравено, и пак си е по старому...:) Не стават така лесно тия промени.
Поздрави!
цитирай
23. hristo27 - Ако не се сипе лъжица катран в кацата ...
30.03.2013 14:37
Ако не се сипе лъжица катран в кацата с мед, значи не се е случило в България. Дано тези, които се отнасят присмехулно на идеята да стават все по-малко!
цитирай
24. dorichela - Вострото,
30.03.2013 22:34
да, би било добре и в аптеките да има висящи неща :)
Но определено за някои неща сме кацнали от Марс :)
цитирай
25. dorichela - Ице,
30.03.2013 22:40
и аз на това се надявам!
цитирай
26. motherboard - Дори,
01.04.2013 23:32
нещо висящо да подхвърлите и към нас, че тези тук освен цици и мъжки достойнства, друго висящо не предлагат:-)

ПП. И аз като Гатора, не мисля, че кафето е проблемът :-(
цитирай
27. dorichela - Мадърче,
02.04.2013 10:18
една висяща прегръдка имам :) Но, да.... не е кафето проблемът, но е едно малко начало.. Може и хляб да е, пакет ориз или брашно... От каквото има нужда...
цитирай
28. motherboard - Дори!
02.04.2013 22:36
Ако не се е възползвал някой друг, приемам я! :-)
цитирай
29. dorichela - Мадърче,
03.04.2013 13:06
твоя е! Гуууууууууууууууууууш :)
цитирай
30. mar866 - ...
03.04.2013 15:12
е, аз пък ще оставя една висяща целувка;))) (само да не намине дедо Русти):)))))

цун!!!
цитирай
31. dorichela - Мар,
03.04.2013 16:52
цун:)
цитирай
32. mar866 - ...
05.04.2013 12:41
:***
цитирай
33. mar866 - ...
03.05.2013 14:09
весели празници, Дори!
цитирай
34. mar866 - ...
06.05.2013 13:07
Христос Воскресе!
цитирай
35. dorichela - Мар,
08.05.2013 17:37
брои ли се още, че аз докато вляза в час... :) Воистина!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dorichela
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3889924
Постинги: 496
Коментари: 14852
Гласове: 43609
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031