Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2014 22:26 - За търсенето и предлагането. Наръчник на оптимиста
Автор: dorichela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9190 Коментари: 30 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Определено е наръчник на оптимиста, щото това да си намериш читава работа не си е лесна задача като цяло! Понеже съм била и от двете страни на барикадата, за мое щастие в последно време ми се е налагало да преглеждам, вместо да подавам, тааааа да метна няколко наблюдения относно тоя въпрос....

Точкъ нумберо уно – мейл. Никви sexy_ma6ina90, ligli4ka23 и т.н... НАЙН!!!  Пробвайте с нещо класическо като родното ви име, щото..  Абе, просто доверете ми се :) Особено, ако става дума за позиция различна от –ьорка /сервитьорка, танцьорка, позьорка/, тия неща имат значение.

Точка номер цвай – снимката. НИКАКВИСАМОСНИМКИВКОЛАИСОЧИЛАБЕ!!! Наче... т‘ва не ти е фейсбука, нито инстраграм, капиш?! Мноо се радвам, че имаш кола, че ходиш и се снимаш по баровете, че владееш изрязването на снимки до съвършенство, така че от цялата компания да останеш само ти, че умееш да прегръщаш дървета в парка с къса роклея, ама... Недей /освен, ако не си търсиш работа към –ьорките, тогава може/. За останалите – ТЦ!

Точка номер три – Правопис. Те тая българска мистерия!!! Хората затова са създали едно време речниците /жокер - дебела книга с думи стояща в секцията, ако самата тя-секцията, е от преди 20+ години, щото тогава още беше модерно да се разлиства/ или модерния й интернет вариант /но моля те, НЕ гугъл, щот‘ умници много, нали, нека е нещо по-така, достоверно да кажем/. За напреднали – спел чек.

Точка номер четири – Житие и битие – а.к.а Биография. Ако не е толкова богата, не е нужно да се пише всяка една работена позиция някога, особено, ако е било за месец- два. Нихт гут! Включая „бригада в Англия“, това е добре да се опише поне като „стажант на разменни начала в чужбина, с цел обогатяване и продибиване на опит при общуване с различни култури /етноси и аграрни/“. Наблегнете на работа на подобна позиция, за която е борбата, а ако няма такава в стажа, при изричното „Три години опит в областта“, нали... кауза пердута. Всякакви допълнителни курсове, стажове се описват накрая, след образУванието!

Точка пет – самата биография. Изтеглена бланка от интернет, но е добра идея да се запази като .pdf файл. Не знам защо това не е толкова популярно, но определено изглежда доста по-официално от обикновен word файл. И никакви извратени шрифтове и цветни нюанси! J Оттам нататък... прекръстваш се три пъти и се молиш да ти се обадят за интервю... J

А после... се молиш някоя бухалка да се материализира пред теб, ако отсрещния ти каже „350 лева месечно“ и то на второто интервю....

 

 

 




Гласувай:
26



1. tit - иии - постоянството е голяма добродетел, особено след четвъртото интервю,
25.02.2014 23:11
в края на което ти казват - не ни търсете вие, ние ще ви се обадим!:):))
не се обаждайте - продължавайте да изпращате сивита...ако сте достатъчно търпелив, все някога ще чуете нещо друго от 350, включая осигуровките!;)
При това, да се надяваме - в първата година от началото на заниманието!:)

пп. кво`й туй - " спел чек"?:(
не ми се рови в гуглето...

лека!:*
цитирай
2. alexalexalex - Ндам :)
25.02.2014 23:31
Напоследък не чета CV-та, но очевидно ситуацията не се е променила за година-две.

Моят фаворит е един тип, сниман в компания на голи до кръста идиоти и със стрелка (през пейнта) е отбелязан кандидата.
Няма такива изроди :)
цитирай
3. alexalexalex - Опс
25.02.2014 23:32
Ако знаех, че има цензура нямаше да пиша коментар.
И Барека ми стига за цензур :)
цитирай
4. dorichela - Тит,
26.02.2014 00:03
о, да помня го и моето постоянство.... :) И много обичах да ме разкарат поне 2 пъти, за да чуя заплатата, която предлагат и да ми се приплаче... Но пък сега, от другата страна, гледайки какви образи има.. просто... пак ми се плаче :)
Спел чека ти проверява и подчертава грешно изписани думи в уърд ;)
цитирай
5. dorichela - Алекс,
26.02.2014 00:04
е, голи до кръста май нямаше, но групови снимки не липсваха, особено такива на маса :) Култово! :)
Модерацията ми не е цензура, помага ми да си следя коментарите, щот' съм залюхана :) Всеки коментар бива пуснат, стига да не е обида към трето лице :)
цитирай
6. vishnichka - И да не забравят да попитат за 350-те,
26.02.2014 09:56
бруто или нето...

Не съм се занимавала с подбор на кадри по този начин, защото ако се движиш в някакъв бранш повече от десетина години, както съм аз в областта на електроника, електротехника и машиностроене, не би следвало да имаш проблем с квалифицираните кадри. Има по-малки фирми, които непрекъснато фалират и освобождават персонал...Само трябва да си в час със случващото се при конкуренцията!

Алекс бе, верно ли си попадал на такъв кандидат или се бъзикаш?
цитирай
7. alexalexalex - черешке :)
26.02.2014 13:18
аз каквото съм видял - ум да ти зайде :)
назначил съм (за последните 15 години) едно над 3 500 човека, а съм уволнил не по-малко. демек - прочел съм (видял де) едно има-няма 30 000 CV-та.
Имало е мадами по бански, излегнали се на капака на БМВ. Тази за малко да я викна на интервю :) Щото какво имаше в горнището на банския...
ама не де, в крайна сметка разумът надделя над естетиката :)
цитирай
8. dorichela - Вишничке,
26.02.2014 13:19
преди осигуровките, поне едно време аз като търсех така беше... Култовото 12 часови смени 6 дни в седмицата за 240... тогава направо не ми се плачеше, ами ми се смееше и така смеейки се, си тръгнах... егати :) Но да, имаше повтарящи се обяви в джобса и ги избягвах, защото ми беше ясно....
Но и търсенето и предлагането е... мамата си джаса :)
цитирай
9. alexalexalex - само като вметка
26.02.2014 13:34
предлагане бол - търсачите леко ми куцат :)

първите въпроси на интервю, които ми задават кандидатите за работа са :
1. Колко ми е заплатата?
2. Колко дни е отпуската?
3. Имам ли служебна кола? (при положение, че позицията е стационарна).

за читави хора има глад на пазара :)
дето викам - кандидати за заплата - бол, кандидати за работа - хич :)
цитирай
10. vishnichka - Дори,
26.02.2014 13:59
това са хватки на работодателите. Хем проучват пазара, хем подчинените им като видят обявите и се стягат. А пък договорите с шестмесечния изпитателен срок така им развързаха ръцете, че ...

Добре, че в моята област чуждите работодатели са доста коректни откъм законодателство и никога не пускат обяви без нужда.И най-важното плащат много редовно!;)

Алекс, скицо!:)
цитирай
11. makont - Каквото търсенето, такова и предлагането.
26.02.2014 14:23
Дорич, все пак, твоето чувство за хумор ме смайва. Честно, и аз подхождах така, като си търсех работа преди 3 години, отивах на интервю, за да се посмея малко, след като обикновенно одобряваха сивито. Парите които предлагаха, все ми идваше да им кажа, че тези са ми джобните, за семки. Зависи от позицията, но често е гавра с хората, от едната страна. От другата е същото. При този пазар на труда, почти не можем да подхождаме сериозно. Изобщо се чудя как функционира изобщо икономиката ни. Усмивки!
цитирай
12. benitta - "Точка номер три – Правопис. Те тая българска мистерия!!!"
26.02.2014 14:47
Здравей!

Нахълтах тук, стана ми интересно, сега и да се включа, че не ме свърта!
Мечта ми е, някой да въведе, като част от интервюто за работа, диктовка по български език :))). Не е хич смешно... Много ми избождат очите постоянните мейли на Големи мениджъри, в които буквичките са чудотворно наредени: акомолатор е такова творение на мой колега, който за по-цветно пише и дните от седмицата с главна буква. Не мога да изпитвам уважение и респект към неграмотни хора, които ме управляват. Много ми е болна на мен тази тема. И сигурно бих изкарала 4-5 постинга или постинг 4-5 километра, обаче ще се натоваря ужасно. Оставам си с коментара при теб и с някаква жалка надежда, че грамотните хора са болшинство...

Поздрави и усмивки от мен! ;)
цитирай
13. mar866 - ...
26.02.2014 15:32
аз не пиша, рисувам си едно CV за закачка и отивам на среща:) (специално да отбележа - среща, не интервю)
то в нашите среди CV не върви, ние сме с ходатайство.
цитирай
14. dorichela - Алекс,
26.02.2014 16:04
за едно е разбираемо да се пита, след като се уточнят параметрите на работния процес и изискванията :) Отпуската би трябвало да е по подразбиране, а третото е вече оптимизъм :D Но съм съгласна за глада....
цитирай
15. dorichela - Виш,
26.02.2014 16:09
ами жалкото е, че някои хора нямат избор и се съгласяват на това... Другото жалко е, че някои хора и за половината пари не вършат работа и то става един омагьосан кръг :)
цитирай
16. dorichela - Маконт,
26.02.2014 16:16
едно време и аз се смеех, после ми се плачеше, ама накрая ненормалната ми работата си ме намери сама :D И сега сме си щастливо обвързани :)
цитирай
17. dorichela - Бенита,
26.02.2014 16:18
на мен любимото ми е дума в множествено число да завършва на "й" :) Покривате ли тези критериЙ? :)
цитирай
18. dorichela - Мар,
26.02.2014 16:19
еееее при теб думите на хартия не важат :) Обещала си ми ти нещо, едни точки събирах, тц тц тц... :)
цитирай
19. mar866 - ...
26.02.2014 16:33
dorichela написа:
еееее при теб думите на хартия не важат :) Обещала си ми ти нещо, едни точки събирах, тц тц тц... :)


кътай си точките, те носят и лихви! хубавите работи стават бавно:)
едно време, така са се събирали точки за апартамент - получаваш го, като излезеш в пенсия:)))
цитирай
20. dorichela - Мар,
26.02.2014 16:35
наче каам ти, за първа пенсия, ако няаам обещаното, мисли му :D Ще идвам с бастуна;)
цитирай
21. vishnichka - Не знам защо имате проблеми с кадрите,
26.02.2014 16:42
да не би да сте сложили изискване за възраст, на което аз съм противник, и никога не се съобразявам с такова изискване...
Нямам идея, явно работим в различни отрасли!

цитирай
22. dorichela - Виш,
26.02.2014 16:47
тц... нямаше ограничения.. ни за пол, ни за възраст... искахме само опит в търговията /ставаше дума за търговски представител/ :)
цитирай
23. trevistozelena - това било начи!
26.02.2014 17:25
:)
подозирах, че хората като видят "trevistozelena" и веднагически ме помислят за наркоманка...
обаче не иде и с "trevistata" - и туй използвах по едно време...мани...направо го четяха като "травестита"
:)
цитирай
24. dorichela - Тревистозелена,
26.02.2014 20:54
хаха и пак е по-добре от един колега, който мислеше, че юзернейма не се вижда, а само данните вътре и се чудеше, защо никой не му се обажда, докато не получи някакво писмо адресирано до brutal4o :D
цитирай
25. dorichela - Вострото,
26.02.2014 20:57
в много отношения възрастта е предимство :) Само, че много хора я гледат като "абе, този няма да е в час с технологиите" например... Но съм съгласна, че хората с платки трябва да стартират от 4 цифри... Същото мисля и за учителите, лекарите, пожарникарите, полицията и други... Няма кадри, защото си ценят труда и бягат навън, това е положението :)
цитирай
26. dorichela - Щраки,
26.02.2014 20:58
оф, епично търсене беше, гати :) Сновях из цяла България :) Иначе работа си почнах като пушачка, даже ми подариха пепелник и чаша за кафе на първия ми ден :)
цитирай
27. dorichela - Вострото,
27.02.2014 15:46
добре, че има кой да праща отвън, иначе вярно държавицата си е отишла... Иначеееееееееее като си млад пък се почва "кандидат до 25 г, завършено висше, с минимум 3 годни опит в специалността". Ми.... добре :) Ей ся :) Като учиш, освен работа на смени в някой магазин или заведение, няма кво да хванеш, нали се сещаш, измъкването после е страшно трудно :) А пък като се почне с някви лични въпроси обвързан ли сте, не сте ли, деца имате ли, а у.... и си дотам :)
Ако си обвързан и нямаш деца - значи скоро може да имаш и не ставаш, ако имаш деца и са малки - пак не ставаш, щото джуджетата боледуват... и то кво стана? :)
цитирай
28. trevistozelena - абе има нещо дълбоко относително в ...
27.02.2014 20:00
абе има нещо дълбоко относително в тази работа... мен ако питаш, само да се появи brutal4o - веднага е нает (за наемен убиец, но пък може и друго да му се измисли). което ме подсеща, че досега не съм се пробвала за дилър в училищен двор
цитирай
29. cecka1504 - Дори,
01.03.2014 17:14
тоз пост съм го пропущила, нали рядко влизам.
Всички сме минали по тоя трънлив път, включително и аз. Та, последния пък, когато търсих работа, попаднах на ето тая обява:
http://prikachi.com/images.php?images/36/7114036S.jpg.
Направо ме хвана срам, но запазих шотчето, без да знам кога ще види бял свят :)
цитирай
30. dorichela - Цец,
01.03.2014 17:31
нищо чудно, че във висшите училища ще въвеждат езикова култура, че положението е страшно :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dorichela
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3889816
Постинги: 496
Коментари: 14852
Гласове: 43609
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031