Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2010 20:24 - Маркетингови стратегии
Автор: dorichela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7535 Коментари: 44 Гласове:
34

Последна промяна: 19.06.2010 03:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Изключително много се забавлявам напоследък с обявите в Джобс.бг. Че и не само там! Най-смешната част е "титлите", с които кичат дадена позиция. Но както казва великата Бърта, колкото и да валяш едно ла*но в захар, то пак си остава ла*но! :)
          Наскоро подадох СВ към фирма, която си търсеше Офис мениджър. Загледах се в изискванията - нищо особено, език и компютърна грамотност, опит - желателен. Викам си хех, такова имам. А мениджър звучи гръмко!
          Само че, кака ви не си търси работа от вчера и мнооого добре знае какво значи офис мениджър. В превод - офис служител. Защото нито има кой да менажираш, нито имаш някакви по-специфични задължения от тези на обикновения секретар.
          Дотук с желанието и розовите мечти как седиш в офис и организираш хората да работят като добре смазана машина под твое ръководство. Не и на тази позиция :)  Най-малкото, ако задължението беше това, щяха да ти искат стаж на подобна позиция.         
          Друго любимо определени ми е плаващото работно време. То може да плава от много рано, до много късно /което е добре, щото има по-голям шанс за вадене на парички, особено, ако си на процент/ или в кофтия случай да е само няколко часа, които няма да си заслужават, защото не може да си избиеш дори разходите да отидеш на работа.
           Изключително забавно е и съчетаването на няколко длъжности в едно. Обикновено това е секретар с шофьорска книжка и поне 2 езика и с връзки, който освен офис задълженията, трябва да се пребори с няколко институции и е хубаво да има връзки там, за да се оправи по-бързо. А, да! И да е с личен автомобил :) Тук най-високата титла достига званието "сътрудник". Само, че заплатата е като за един човек :)
           Друга забавна част от изискванията е ограничението във възрастта, за сметка на която има дълъг списък с изисквания, които трудно може да покриеш. Защото не може да си до 25 години, със завършено висше и опит минимум 3 години. Е, по принцип може, но трябва докато си бил студент, да си стажувал в дадена фирма /без парички, разбира се/, за да добиеш опит.
           Което малко студенти могат да си позволят, защото обикновено работят, за да си плащат образованието. Така че, вероятността да отговаряш на гореизброените условия клони към нула.
           Много ми харесва и заплатите, които обявяват за дадената позиция. Обикновено обявяват тавана, който разбира се достигаш след най-малко минаване на пробен период /нормално/ и после във вид на бонуси. Хм...кога за последно взех бонус? А, да. Сещам се, но пък точно тогава незнайно защо ни смениха схемата и процента, който трябваше да вземем главоломно се срина. Щото беше криза :)
            Обичам и потайността на работодателя. Обикновено сакрални въпроси от типа - осигуровки, заплата и условия се говорят на второ интервю. Ако те харесат на първото. Само че, кофтито в случая е, че аз не знам за какво се боря. Ще се раздавам, ще се представя блестящо и накрая като се окаже, че условията не ме устройват.. Не е приятно :)
             Има и още завъртулки, които се прилагат навсякъде и във всички обяви и след около година дирене и ровене в обяви, направо може да го играеш преводач за току-що пръкналите се душици на пазара на труда, така че, ако някой се нуждае от пpевод на обява - да заповяда :)



Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

1. swanlake - niama po-goliam specialist ot teb ...
17.06.2010 20:41
niama po-goliam specialist ot teb po otnoshenie na obiavite za rabota :)
цитирай
2. dorichela - Суанче,
17.06.2010 20:48
за жалост - да :):):):) Поне "превеждам" на приятели за какво иде реч :) Че е много заблуждаващо.. :)
цитирай
3. анонимен - Дори,
17.06.2010 21:03
Нямат право да слагат ограничения за пол и възраст, но въпреки това го правят. И други простотии публикуват в джобса и така ще е, докато някой не редактира публикуваното или работодателите не спрат да ходят под силното слънце и не отидат да се прегледат.

Миналата седмица писах постинг за скъпия български работодател и съм сложила и две обяви от там. На едното място, с необявено само нощно работно време, плащат 1-2 лв / час, на другото - 350 - 1200 лв /час. И двете обяви здраво издишат.

Иначе си права - за мениджър, пък бил той и директор на водопад, е всяка втора обява.
цитирай
4. milamam - Ако си търсиш работа, за офис-ме...
17.06.2010 21:06
Ако си търсиш работа, за офис-мениджър, т.е. обикновена секретарка, дето работата не е много, паричките - също, но за временно - става, казвай бързичко! Паричките - на лични!
цитирай
5. dorichela - Анимо,
17.06.2010 22:33
доколкото знам в чужбина изискват само автобиография, която обаче не съдържа възраст, статус - женен/омъжена, с или без деца,снимка и подобна лична информация. Но ТУК НЕ Е ТАКА :) Попадала съм на обява за секретарка, където единственото изискване е "Изпратете снимка". Дори и биография не искат :)
цитирай
6. dorichela - Миламам,
17.06.2010 22:34
интересувам се, драснах ти на лични :)
цитирай
7. анонимен - Снимката ...
17.06.2010 22:42
Снимката сигурно в цял ръст? :)))
Тя ще им работи ли или ще я .... ?

В частните борси (за "Мираж" съм сигурна) всички тези подробности са негласни, договорени между тях и работодателя, Обявите са съвсем прилични и наред, те си отсяват после според изискуемите подробности.
Което изобщо не е гаранция, че дори и да отговаряш, ще те представят, ако не си симпатична на служителката.

В общи линии, ако нямаш рамо отнякъде, от борси и обяви трудно се започва работа, мечтаната - още по-трудно.
цитирай
8. dorichela - Анимо,
17.06.2010 22:47
в миража се регистрирах миналата година, ама никога не са ми се обадили.. дори веднъж :) ако не броим мейла, който погрешка бяха пратили на всички и когато отидох, се оказа фалшива тревога.. :)
цитирай
9. cindy - Ако говорим сериозно :)
18.06.2010 00:09
Обявите в jobs... са мижи, да те лажем... Даже не четат CV-тата, които им се пращат. Направи си експеримент, като включиш опцията за "обратна разписка"... може след няколко месеца да ти се върне :)
Най-добре процедирай чрез фирма за подбор на персонал и то такава, при която само работодателят им плаща комисионна, а не и ти.
Най-сигурно е с връзки, разбира се, няма какво да откриваме топлата вода тепърва.
Но лично аз съм си намирала много добра работа и по обява във вестник - даже на два пъти. Първият път отидох за една позиция, но като си поговорихме - те ме харесаха за друга и бях много добре платена и с доста привилегии. Но това е по-скоро изключение, отколкото правило. :)
Не е изключено и по този начин да стане, но е въпрос на голям шанс. По-добре заложи на сигурното - немците му викат Vitamin B - от Beziungen - демек, връзки. Но пък, ако ги имаше - нямаше да пишеш това...
Има и други възможности, вярвай в това, не е невъзможно, знам го от собствен опит. Успех! :)
цитирай
10. dorichela - Синди,
18.06.2010 00:27
стига ми обратната разписка колко души са кандидатствали по обявата... Под 200 няма за позиция :) И аз да седя и да си чакам... рядко огрява за интервю :) Фирмите за подбор на персонал нещо им нямам доверие вече... не знам аз ли съм толкова некадърна... те ли не ми търсят работа, ама има нещо гнило :)
За връзки, питам постоянно познати и приятели, ако изкочи нещо ще свиркат, но засега.... няма :) Та си ровим джобса :)
цитирай
11. анонимен - cindy,
18.06.2010 01:35
от две или три години агенциите за подбор на персонал нямат право да взимат пари от търсещите работа при назначаване, както беше - обикновено % от първата заплата. Всичко се заплаща от работодателя.
Те пак се изхитряват да си поискат нещичко - такса за сключване на договор с агенцията, абонамент, някое и друго левче за документи.
Като цяло повече симулират работа, отколкото вършат.

Адски си права за витаминчето. :))) Стана необходимо дори само за да ти разгледат документите някъде и да се навият за интервю.
цитирай
12. dorichela - Анимо,
18.06.2010 01:41
те и на мен ми искаха 10 кинта да се регистрирам.. Попитах ги каква е разликата,ако не съм регистрирана и ми отговориха, че търсят работа само на регистрираните. Иначе ми пратиха покана за интервю, ама докато не им дадох 10 лева не ми казаха какво е. Съответно после нищо :)
цитирай
13. diso - А, това за ДО 25-годишни, със стаж и т.н. съм го виждал
18.06.2010 07:40
плюс добавка - "с 2 деца"...
цитирай
14. анонимен - :)
18.06.2010 09:02
Трудно ще си намериш работа:)Твоя забавен и свеж постинг ми напомни за един ам.филм, в който една жена за да си намери работа се преправи в мъж:)))
цитирай
15. cindy - Браво, бе vostro!
18.06.2010 09:37
На това му се вика окуражаване! :)))
Dori, ни съ отчайвай, няма начин да не си намериш!

Ето ти тука малко маркетинг за развеселяване:
http://cindy.blog.bg/drugi/2008/05/20/marketing-po-jenski.194595

Всъщност търсех нещо друго, но попаднах на това. Сега излизам, като се върна пак ще го потърся онова. :)
цитирай
16. mikino - Половин година патих от тия обяви, ...
18.06.2010 11:14
Половин година патих от тия обяви, изчаках си чакалото... Нищо не струват и повечето са фиктивни. За съжаление тук в БГ, работа можеш да намериш само чрез познат, който да ти бутне едно рамо, там където кандидатстваш. Жалка работа!
Не се очайвай - пиши ми ЛС, какво търсиш точно.
цитирай
17. injir - , , . . . осигуровки, заплата, усл...
18.06.2010 11:32
,,...осигуровки, заплата,условия..,, - за второто интервю. Ето това не се прави нито в Англия, нито в Германия. За мен те са образци на Западни държави. България къде е? Да благодарим на работодателите. Които съвсем не се съобразяват с това, че сме били Европейска държава. Щото и те не са европейци.
цитирай
18. pilcho - ...
18.06.2010 12:26
Аа, injir, баш в Германия казват точната заплата след като си одобрен и ти пратят офертата. И в много други европейски държави е така. Преди това, разбира се, те питат колко очакваш и колкото и да връщаш топката с кокетно "бих искала да чуя вашата оферта", не вървиш.
В БГ проблемът е малко по-друг. Не знам какви са заплатите сега, но преди няколко години като получавах около 2000 лв., ме осигуряваха на 460. И това бяха рекордно високи осигуровки до тоя момент :D Иначе беше все 160 - 260. Много ясно, че няма да ти го кажат на първото интервю.

Дори, стискам палци да намериш мечтаната работа!
цитирай
19. dorichela - Дисо,
18.06.2010 13:31
деца не щат, щото може да отсъстваш от работа, ако се разболеят :)
цитирай
20. dorichela - Вострото,
18.06.2010 13:32
ами казват, че съм пич... Може и да се пробвам :):):):)
цитирай
21. dorichela - Синди,
18.06.2010 13:34
хаха чела съм го този пост и доста съм се смяла.. :):):):) Благодаря :)
цитирай
22. dorichela - Микино,
18.06.2010 13:36
при мен, ако не броим 3 месеца дето съм работила, става вече година :):):) Ама какво да ти кажа, убедила съм се, че само с познати и приятели ще стане :)
цитирай
23. dorichela - Инжир,
18.06.2010 13:37
ние сме всичко друго, но не и европейци :):):):)
цитирай
24. dorichela - Пилчо,
18.06.2010 13:39
благодаря :) Все някога трябва и това да стане!! :):):):)
цитирай
25. cindy - Ето, намерих го другото :)
18.06.2010 14:26
Причината е, че не си усвоила речника:

http://cindy.blog.bg/drugi/2010/06/18/.215532

Като го наизустиш, ще потръгнат работите :))
цитирай
26. dorichela - Синди,
18.06.2010 15:05
много добре си ги превела :):):):):)
цитирай
27. malkiatprintz - Хехе. . . . и най-обичам когтао има ...
18.06.2010 15:46
Хехе.... и най-обичам когтао има изискване за владеене на отличен български + чужди езици, а в обявата има елементарни правописни грешки. Обаче палачинката започва да се обръща: в работата, където работи един приятел търсили човек за работа, пуснали обява, появили се над стотина СV-та, шефовете потрили ръце, подбрали по документи тридесетина души, но след интервю-маратона минали на антидепресанти, защото - както те се били изразили - "бе от всичките нямаше един дето да става за чеп за зеле, камо ли за работа" :) Смятай като попаднат н анякой, който разбира и умее, дали ще му кажат толкова лесно: "Ако не ти допада, ей я вратата, отвън има десетки, които чакат" :)
цитирай
28. dorichela - Фил,
18.06.2010 15:48
докато дойде това време..... Тва е единичен случай :)
цитирай
29. cindy - 27, простете че се намесвам в диалога, но...
18.06.2010 16:14
Като чуя такива истории как нямало читави кандидати ми иде да ги питам тези дето ги избират - Дали те предлагат нещо читаво, за да им дойдат читави кандидати?!?

Била съм на интервюта дето искат майка си и баща си взети заедно, ако може за без пари. :) Понеже аз съм свикнала да съм добре платена, няма да си скъсам гъ*а от бачкане за без пари, за да се доказвам на някого колко съм читава. Много са ми смешни особено нашенските първенютата-псевдобизнесмени, които нямат никаква корпоративна култура и си мислят, че светът започва от тях. Затова предпочитам да работя за чуждестранни фирми, в които хората поне от години са наясно как се прави бизнес, а не да се учат на мой гръб! :))))
цитирай
30. анонимен - Най-
18.06.2010 16:34
готини са обявите с много изисквания за познания в различни области - и накрая "средно образование". Не защото от висшето само и непремено трябва да се очаква нещо много, а защото "средното" е, всъщност, код за ниска заплата.
цитирай
31. dorichela - Синди,
18.06.2010 17:02
той принца ми беше разказал случая и както има дебили шефове, така има и дебили кандиати за работа.... Но общо взето тенденцията е много изисквания за минимално заплащане :)
цитирай
32. dorichela - Анонимен,
18.06.2010 17:04
ами да ти кажа гледала съм обяви и за вишисти, които са със смешни заплати. Разбирам, с това бълване на кадри от всички специалности, че става едно пренасищане и наистина трябва да си много добър в областта си, за да те ценят подобаващо, но все пак 300 лева заплата си е жива подигравка за човек вишист. Макар, че повечето са вишисти само на думи :) И се получава едно.. аз те лъжа,че знам и мога, ти ме лъжеш, че ми плащаш.. страшна работа :)
цитирай
33. анонимен - дидо
18.06.2010 17:46
Поздравление за 29 за смисленото и правилно изказване! Нашите БГ -работодатели може дане могат да разделят сламата на две магарета но иначе голям го вадят относно избора на хора за фирмите си ! Дискриминация относно пол,възраст ако щете и по външен вид. Това никъде го няма в белите държави. Имам впечатление че никой не взема под внимание придобития опит,стаж и възможности на кандидатите !Това е така когато дебили си избират работна ръка!
цитирай
34. dorichela - Дидо,
18.06.2010 18:32
за съжаление е така. Но лошото е, че хората са толкова на зор, че се примиряват с какво ли не, в името дори на минималния доход!
цитирай
35. newlogic - Ако обявят възраст за кандитатите ...
18.06.2010 18:48
Ако обявят възраст за кандитатите за работа, това не се ли води за дискриминация? Всеки би трябвало да има еднакъв достъп до пазарът на труда, независимо от възраст и пол. Или поне така е в нормалните дъжави.
цитирай
36. dorichela - Нюлоджик,
18.06.2010 18:54
възрастта, пола, статуса - женен/омъжена, с деца или без, всичко играе роля и е вид дискриминация. Някои искат женени служители и с деца, защото ги считат за по-отговорни, други ги избягват, защото може често да отсъстват,ако децата боледуват и може да не се отдават толкова на работата, заради семейството. Всичко е относително...
цитирай
37. karambol5 - Ако си търсиш работа, за офис-ме...
18.06.2010 19:04
milamam написа:
Ако си търсиш работа, за офис-мениджър, т.е. обикновена секретарка, дето работата не е много, паричките - също, но за временно - става, казвай бързичко! Паричките - на лични!

Не се и замисляй Дори :)
Инак си струва човек да се обърне към теб за превод :)))
цитирай
38. bigbrother2 - Наблюдавам те!
18.06.2010 19:22
Ще те вкарам в къщата!
цитирай
39. menyanthe - Ха-ха Едно време и аз имах такова ...
18.06.2010 23:10
Ха-ха
Едно време и аз имах такова "приключение" с обявите не само в jobs-a а и в други подобни сайтове. Кандидатствах ли, кандидатствах - цяла година не си намерих работа, ходих на поне 100 интервюта и все се чудех: "Къде сбърках??" Съответно и аз бях наясно с цялата терминология на пазара на труда, всички въпроси по интервютата ги знаех наизуст, знаех и какви кадри се търсят най-много - поне ако можеше да се съди по обявите.
Но сега реших да си търся работа по друг начин - пусках директно на фирмите, за които исках да работя. Не че съм доволна от настоящата си работа - въпреки че е голяма фирмата, възможностите за развитие ми се струват малки (поне не и вътре в самата фирма - по-скоро извън нея); освен това заплащането си е направо мизерно, но пък за сметка на това работата не е натоварена.
цитирай
40. dorichela - Карамболче,
19.06.2010 03:05
грам не съм се замислила :)
цитирай
41. dorichela - БигБрадър2,
19.06.2010 03:06
не съм фенка на затворените пространства, но ще ти пратя един приятел, който много иска да влезе :)
цитирай
42. dorichela - menyanthe,
19.06.2010 03:08
ами аз пусках и по такива места, големите вериги магазини, наляво надясно, ама засега отговор от кораба майка липсва :)
цитирай
43. joropetrov49 - Има чуждестранни фирми във чиято ...
19.06.2010 11:48
Има чуждестранни фирми във чиято форма за SV има полета за възраст,пол и статус.Въпроса е,че тези данни не са предпоставка за дискриминация,а напротив-част от факторите отчитани като бонус.
цитирай
44. dorichela - Жоре,
19.06.2010 14:26
всичко е относително тук... Зависи от позицията дали ще ти е в + или - :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dorichela
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3898936
Постинги: 496
Коментари: 14852
Гласове: 43612
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930